Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на

...
Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставките на
Коментари Харесай

Оставката на Костадинов - възможност за “достоен exit“ след скандални нарушения

Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изиска оставките на шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Васил Костадинов и на началника на РУ-Стамболийски основен контрольор Ангел Керпиев. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че повода  е „ създалото се напрежение по отношение на дейностите на полицията след осъществено на територията на районното ръководство тежко престъпно закононарушение, както и пропуски в работата до момента. Разпоредена е инспекция в регионалната дирекция, която да обясни в елементи подхванатите от чиновниците дейности.
Прочетете още
От 30 юли, всяка вечер  жители на Цалапица излизат на митинг, настоявайки за арести и присъди на отговорните за гибелта на 24-годишният Димитър Малинов. Трупът на младия мъж е открит седмица, откакто изчезва безследно.  Той е бил пребит до гибел и заровен в покрайнините на селото.

Димитър Малинов изчезва на 20 юли. Той вечеря със фамилията си, когато някой му звъни по телефона и младият мъж излиза на открито. Казва, че се връща по-късно, само че по този начин и не се появява повече. На идващия ден  околните му, разтревожени, отиват в районното в Стамболийски, където оповестяват за изгубването му. Първоначалната реакция на полицията  обаче е меко казано забавена. Според фамилията на Малинов, липсват дейни издирвателни мероприятия. Бащата на Димитър самичък събира другари, с които обикалят региона, с цел да търсят сина му. В първите дни не са свалени записи от камери, а полицията счита, че мъжът е липсващ след фамилен спор. По-сериозни дейности стартират едвам след няколко дни, когато всички забъркани в убийството към този момент са напуснали Цалапица. Трупът на Димитър е открит на 27 юли.

На брифинг на 28 юли шефът на полицията Васил Костадинов  побърза да заяви, че има обвинен за жестокото закононарушение. Също по този начин бе оповестено, че въпросното лице е напуснало страната, отпътувало е за Германия  и в този момент се търси, като за него е издадена Европейска заповед за арест.

Пет дни след формалното известие обаче, 30-годишният Рангел Бизюрев към момента не е арестуван. Предвид експедитивността на немската полиция, това закъснение е повече от необичайно. Според вътрешна информация обвиненият е съумял да се измъкне, откакто схванал, че се търси публично.

Пловдивските криминалисти са се справили с оперативната работа, като са събрали задоволително доказателства против евентуалния палач. Задействана е процедурата за издаване на Европейска заповед за арест. Германската полиция е била известена през каналите за информативен продан за търсеното лице, което е било сложено под дискретно наблюдаване. Прибързаните изказвания на полицейския началник обаче подплашили Бизюрев, който напуснал адреса, на който се укривал и липсващ. Германската полиция не съумяла да реагира, защото към момента не разполагала с формалното искане за ареста му.

Според наши източници, по същото време в Пловдив е имало и криминалисти от бранш „ Престъпления против личността ” от столичната Криминална полиция, които работели по различен случай, само че те не били осведомени за следствието на убийството. Причината за това е евентуално е желанието на управлението на пловдивската дирекция да натрупа актив след серията злощастни акции, приключили с крушение и следствие на вътрешна сигурност.

Още по-странна е и забавената реакция във връзка с двамата близнаци Валентин и Борислав Динкови.  Двамата са открити в Приморско и са разпитани, само че не са арестувани.  В Цалапица интензивно се разяснява, че над тях има разпънат полицейски чадър.  Хора от селото разясняват, че се употребяват с протекциите на шефа на локалното районно. В Цалапица  се носи слух, че по време на обиските за убийството са открити и огромни количества опиати.

Предполага се, че близнаците са дали информация на полицията за убийството  , като са трансферирали цялата виновност за убийството на Бизюрев. До какъв брой в действителност са били забъркани братята в тежкото закононарушение, следва да се обясни по време на следствието. Днес съдът ги остави в ареста, като работното обвиняване против тях е за персонално укривателство, защото те са заровили тялото на Димитър.

Всъщност прибързаните изказвания са запазена марка на шефа на пловдивската полиция. На 5 юли, в изявление за празника на Министерство на вътрешните работи, той съобщи, че „ най- огромната горделивост на пловдивската дирекция са 7- те починали по-малко в произшествия ”. Като оставим настрани, че при 17 починали и 432 –ма ранени през първото полугодие, не е редно полицията „ да се гордее ”, през идващите седмици броят на тежките ПТП- та и починалите по пешеходни пътеки в Пловдив, опровергаха изказванията за резистентност в броя на записаните ПТП- та.

Другият огромен гаф по време на късото ръководство на Костадинов, бе скандалната акция в клуб „ Бушидо ”, при която близо 400 души бяха съблечени от чиновниците на реда в тоалетните, обискирани и принуждавани да клякат. Резултатът от интервенцията бе открити 1 цигара марихуана и пакетче с 0,4 града бял прахуляк.

Въпреки, че шефът на ОД Министерство на вътрешните работи Васил Костадинов съобщи, че методът на осъществяване на акцията е бил " субективно решение на индивида, който е управлявал интервенцията ", в дирекцията е обществена загадка, че той е бил осведомен за всички дейности във въпросната нощ - законни и противозаконни.

Ден преди служебното държавно управление да бъде заменено от постоянно, приключи проверката на Дирекция „ Инспекторат “, предоставена от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев след скандалните нарушавания.  В резултат на заключенията в отчета, в Министерството на вътрешните работи стартира инспекция за дисциплинарни нарушавания. Резултати обаче към момента няма.

Управлението на Костадинов ще бъде запомнено и с нагласени състезания, проведени на шуробаджанашки принцип. 

Предвид скандалните нарушавания, осъществени от Костадинов, оставката надали би била " достоен  exit " за полицейския началник. Тук би трябвало да има думата прокуратурата. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР