Днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов взе участие в редовното

...
Днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов взе участие в редовното
Коментари Харесай

Министър Данаил Кирилов взе участие заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург

Днес министърът на правораздаването Данаил Кирилов взе присъединяване в постоянното съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ", което се организира в Люксембург.
Там той показа позицията на България по тематиките от дневния ред. Данаил Кирилов благодари на Румънското председателство за опцията да се разиска тематиката „ Цифровизация на правосъдното съдействие " в региона на гражданското право. Според него към момента има редица отворени въпроси във връзка с типа на системата, която следва да се употребява за електронна връзка сред способените органи в страните членки при връчването на документи и събирането на доказателства. Министърът акцентира, че България е в развой на създаване на единна национална осведомителна система за съдилищата и ръководство на делата по електронен път и в тази връзка яснотата за техническото решение е значима с оглед реализирането на съгласуемост.
По тематиката за пътя напред в региона на взаимното признание по наказателноправни въпроси министърът на правораздаването изрази убеденост, че би трябвало да се намерят общи решения, които да улеснят в оптималната степен работата на правосъдните органи. Той беше безапелационен по отношение на потребността от повишението на информираността на практикуващите адвокати за разликите в правните системи в страните членки и въздействието на тези национални разлики върху използването на инструментите на взаимното признание. Същевременно уточни, че от изключително значение за доверието сред страните членки ще бъдат и резултатите от следващият, 9-ти кръг, взаимни оценки на използването на актовете в наказателноправната област. Според министър Кирилов разпространението и повишението на достъпността до аналитичните материали от Евроюст и заключенията от съвещанията на Европейската правосъдна мрежа по наказателни каузи ще са от огромна изгода за практиците.
В рамките на Съвета беше извършен спор за бъдещето на материалното наказателно право на Европейски Съюз и бяха признати изводи по отношение на взаимоотношението сред Евроюст и мрежите, основани от Съвета в региона на правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси. Съветът утвърди рекомендации за решения на Съвета за разрешаване на Европейска комисия за започване на договаряния с оглед подписване на съглашение със Съединени американски щати по отношение на трансграничния достъп до електронни доказателства и по Втория спомагателен протокол към Конвенцията от Будапеща, както и изводи по отношение на запазването на данни за задачите на битката с престъпността.
По тематиката за работния обяд „ Съдебни образования за повишение на взаимното доверие " министрите се сплотиха от към разбирането, че правосъдното образование е основен инструмент за развиването на региона на правораздаване и вътрешни работи и за гладкото и координирано използване на правото на Европейски Съюз.
В рамките на Съвет „ Правосъдие " на 6 юни Министър Кирилов организира и среща с Комисаря по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеност сред половете Вера Юрова. Двамата споделиха отличното съдействие и дейната роля на България по настоящите досиета и въпроси в област „ Правосъдие ". Министър Кирилов удостовери пред Комисар Юрова твърдата ангажираност на държавното управление за осъществяване в къс период на оставащите ограничения и рекомендации от Механизма за съдействие и оценка и срещна комисаря с настоящите законодателни оферти, свързани с отговорността на тримата висши ръководители в правосъдната система. Комисар Юрова, от своя страна, съобщи подготвеност за оказване на експертна поддръжка при нужда от страна на Комисията в процеса на осъществяване на рекомендациите по Механизма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР