Днес министър председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание от

...
Днес министър председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание от
Коментари Харесай

Намаляват партийната субсидия до 1 лев, но само за тази година

Днес министър ръководителят Бойко Борисов внесе в Народното събрание от името на Министерския съвет план за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година Той планува размерът на държавната дотация за партиите да се понижи от 11 лв. на 1 лев за получен глас. Проектът планува в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет да бъде включен текст, съгласно който: " Годишният размер на държавната дотация за политическите партии и обединения за 2019 година се преизчислява въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по мярка от 11 лева за един получен автентичен глас за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година и по мярка от 1 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година "

В претекстовете към проектозакона написа, че с намаляването на партийните дотации от 11 лева на 1 лева на фактически получен глас ще се отговори на публичните упования за по-малко разноски от държавния бюджет за финансиране на активността на политическите партии и обединения.

Също по този начин в претекстовете към проектозакона е очебийно, че за осъществяването на законопроекта няма да бъдат нужни спомагателни бюджетни средства. В сходство с публичните настройки законопроектът ще докара до спестовност на бюджетни средства. Фиксирането на дотациите в размер 1 лева за фактически получения от партията или обединението глас в годишен размер считано от 1 юли 2019 година ще понижи разноските по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде единствено 1 460 402 лева

" Годишната държавна дотация за политическите партии и обединения за 2019 година ще се преизчисли въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по мярка от 11 лева за един получен автентичен глас за интервала от 1 януари до 30 юни 2019 година и размер от 1 лева за интервала от 1 юли до 31 декември 2019 година, като средногодишният размер на държавната дотация за един получен автентичен глас би възлязъл на 6 лева за цялата 2019 година ", написа в проектозакона на държавното управление.

Прави усещане, че по този начин препоръчаната смяна в Закона за държавния бюджет не урежда трайно въпроса с намаляването на партийните дотации, тъй като Законът за държавния бюджет се приема всяка година, което прави допустимо всяка година, в границите на процедурата по гласуването му, размерът на дотацията да се трансформира.

Освен това предлагането на държавното управление за промени в Закона за държавния бюджет не взема решение въпроса с възобновяване на надвзетите досега от партиите пари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР