Днес министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас

...
Днес министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас
Коментари Харесай

Борисов и Ципрас дават началото на изграждането на газова връзка между двете страни

Днес министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му сътрудник Алексис Ципрас ще вземат участие в церемонията за началото на строителните действия по построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Тя ще се състои от 11.30 часа до с. Кирково, на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа, оповестиха от държавния пресцентър.

Интерконекторът е един от предпочитаните планове, които се чака да донесат сигурност и повече конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той ще обезпечи и диверсификация на източниците и доставките на газ за България и района на Югоизточна Европа - от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод, през терминала на Александруполис чакаме полутечен природен газ от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

От газовата връзка сред България и Гърция, която е с дължина 182 км, общо 150 км са на българска територия. Тя стартира от Комотини и ще се свърже с българската газопреносна система край Стара Загора и би трябвало да обезпечи от 3 до 5 милиарда куб. метра. Проектът е на обща стойност 220 млн. евро.

Двамата ще обсъдят и съдействието сред България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната съгласуваност в района на Балканите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР