Днес Mazda е единственият производител, който не се отказва от

...
Днес Mazda е единственият производител, който не се отказва от
Коментари Харесай

Когато Ванкел не значеше непременно Mazda

Днес Mazda е единственият производител, който не се отхвърля от роторния мотор. Ванкеловият елемент обаче не всеки път е бил шантавият родственик в фамилията на моторите с вътрешно горене. Високата литрова мощ, икономичността и ниската цена предвещават блестящо бъдеще на тази технология. През 60-те години на предишния век на практика не остава огромна компания, която да не е купила патента на Феликс Ванкел.

NSU Spider


През 1964 година първият сериен автомобил с роторен мотор провокира възторг макар високата си цена. Малкото моторче развива 50 к.с. и развърта до нечуваните по това време 7 000 об/мин, а ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 14.5 сек. Пазарът и промишлеността обаче не са подготвени за подобен пробив. Ванкеловият мотор работи на извънредно рядкото и скъпо през 60-те полусинтетично масло, което се нуждае от промяна на всеки 4 000 км.

NSU Ro-80


Невероятно софтуерният за времето си Ro-80 става кола на 1968 година Освен с полуавтоматичната трансмисия, дисковите спирачки на всички колела и двуроторния мотор, моделът като че ли идва от бъдещето с дизайн, който надалеч не се харесва на всички. Съдбата на огромното NSU е предопределена от ненадеждния мотор, на който би трябвало да се прави безценен главен ремонт на 50 000 км.

Citroen M35


Първият Citroen с Ванкелов мотор е издигнат въз основата на Ami 8 през 1969 година Екстравагантното купе има хидропневматично окачване и пригодим клиренс и каросерия от ателието Heuliez. Под предния похлупак работи 1.0-литров роторен мотор с мощ 50 к.с. За 2 години са създадени 267 автомобила.

Citroen GS Birotor


Двуроторен Ванкел със 106 к.с., изящен салон, хидропневматично окачване - на хартия GS Birotor има всички шансове да се трансформира в първия премиум автомобил от компактния клас. За страдание Birotor коства колкото добре оборудван DS и съвсем два пъти повече от базовия GS и се трансформира в цялостен неуспех с едвам 847 създадени екземпляра. Citroen толкоз се срами от модела, че изкупува назад съвсем всички продадени коли и ги унищожава. До през днешния ден са оживели едвам стотина бройки, които са огромна колекционерска необичайност.

Mercedes-Benz C111


В Щутгарт опитват дълго с Ванкеловата технология и основават цяло семейство прототипи. Първият от тях C111-I има мотор с три ротора и мощ 280 к.с. Следващият C111-II е още по-впечатляващ с четирите си ротора с размер 2.4 литра. Развива 350 коня и форсира купето до 100 им/ч за 4.5 секунди, а оптималната скорост надвишава 300 км/ч. Желаещите да имат подобен автомобил не са по никакъв начин малко, само че немците вземат решение да не рискуват със серийно произвеждане.

ВАЗ-2101


От Ванкеловия мотор се интересуват и в Съюз на съветските социалистически републики. ВАЗ даже пуска лимитирана серия "жигулита " за специфичните служби. Произвеждат се два разновидността с едно- и двуроторен елемент със 70 (21018) или 120 к.с. (21019). Да се открие подобен автомобил сега е извънредно мъчно. Нов мотор обаче към момента може да се купи, а монтажът му е въпрос на умения и умелост.

ВАЗ-2105 и 2107


Ванкеловото "Жигули " е наследено от петици и седмѝци. ВАЗ-21059 и 21079 се оборудват с двуроторен мотор с мощ 140 к.с. и въртящ миг 190 Нм. Разработени за потребностите на Министерство на вътрешните работи и Комитет за Държавна сигурност (на СССР), заради което през днешния ден са на практика неоткриваеми.

ВАЗ-2108


За първия си автомобил с предно предаване ВАЗ създава нов двуроторен мотор с размер 1.3 литра и мощ 140 к.с., който се нуждае от капитален ремонт на "едва " 125 000 км. 2108-91 трансформира ВАЗ в производителя с най-вече модели с Ванкелови мотори в света - с изключение на "класическите " деривати на FIAT 124 и 2108 с подобен мотор се оборудва и 2110.

Chevrolet Vega


Майският брой на сп. Popular Science през 1972 година излиза с гръмкото заглавие "Роторен мотор GM за Vega '74 ". Американците фактически възнамеряват да стартират производството на плътно купе с Ванкелов мотор, само че в заключителната фаза от тестванията са открити вродени недостатъци на структурата. Новият мотор харчи прекомерно доста, не покрива екологичните правила и изпитва проблеми с охлаждането. След неколкогодишни старания и многомилионни вложения планът е преустановен.

Chevrolet XP-895 Aerovette


Разочарованието е голямо, защото GM разпорежда големи очаквания на Ванкеловата технология. Американците имат вяра, че роторните мотори ще бъдат по-надеждни и икономични от елементарния ДВГ. В началото на 70-те концернът даже основава първообраз с всесилен четирироторен елемент с размер 3.3 литра и мощ 420 к.с. за възможен нов Corvette. За страдание и този план приключва безславно, а преди да изпадне в забвение, Aerovette е преоборудван с прост 6.6-литров V8.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР