Днес Марк Ротко е един от художниците с най-скъпоструващи картини.

...
Днес Марк Ротко е един от художниците с най-скъпоструващи картини.
Коментари Харесай

Как да преподаваме изкуство на деца, според Марк Ротко

Днес Марк Ротко е един от художниците с най-скъпоструващи картини. Огромни платна в ярки цветове, в елементарни форми - най-общо казано - представител на нереалния експресионизъм. Трудно е да се повярва, само че преди да стане прочут, той е бил преподавател на дребни деца - от забавачката до 8 клас. Той стартира през 1929 година своята учителска кариера в Center Academy, Бруклин, Ню Йорк, и работи там до 1952 г, когато славата към този момент го е споходила.

Наблюдавайки децата, Ротко ни е оставил няколко свои хрумвания, по какъв начин и за какво да сближаваме децата с изобразителното изкуство.



1. " Покажете на учениците си, че изкуството е форма на изложение, толкоз първична, колкото говоренето или пеенето. " Това съгласно Ротко е в същината на изкуството - трансформиране страстта на един човек във образно прекарване, което всеки различен може да разбере. Децата вършат това естествено и непринудено, не трябва да секваме този развой. Всеки би трябвало да е свободен да твори изкуство - даже тези без " заложба " или образование.

2. " Не потискайте детската креативност с академично образование. " Според Ротко, детската креативност е нежна. Тя може да угасне под тежестта на образованието в учебно заведение. когато учтелите по изобразяване дават задача със строги параметри и изискват техническо съвършенство, тази естествена креативност се трансформира в комформизъм, който я задушава. Няма такова нещо като добра картина, има такова нещо като свободен създател. Така даже тези, които видимо нямат гений са свободни да основат собствен неповторим жанр.


През 2015 година тази картина на Ротко беше продадена за 46.5 млн. $ в " Сотби'с "

3. " Правете изложения на учениците, с цел да повишите самочувствието им. " Според Ротко, най-важната задача на учителя по изобразяване е да подтиква увереността на учениците си. Ротко постоянно е слагал до свои произведения, такива на свои възпитаници, с цел да потвърди, че само интензитетът на възприятието в картината е това, което сграбчва наблюдаващия го. Негови възпитаници споделят, че в никакъв случай не са се усещали художници, само че той ги е карал да се усещат специфични с всяко нещо, което са рисували при него.

4. " Ако желаете да учите децата на история на изкуството, започнете с модернизма, не със старите майстори. " Точно това е отправната точка съгласно него. Това е образен език, който е непосредствен до тях, наличен като форма и концепция, до момента в който старите майстори, макар техните безспорни достижения, са отдалечени и сложни за възприемани като за новак, изключително дете. Самият той бил голям обожател на Микеланджело.



5. " Стремете се да възпитате изобретателни мислители, а не професионални художници. " Като допълнение на стимулиране на креативните инстинкти, учителите по изобразяване би трябвало да оказват помощ на децата да са осъзнати, съчувствени, да си сътрудничат. По-голямата цел от това те да станат положителни художници е да бъдат положителни жители. Без да е изключително зает с тяхното бъдеще като актьори, той е бил по-скоро угрижен за тяхното почитание към креативното изложение генерално.

Според разкази на някои от неговите възпитаници, Ротко е имал голямо въздействие върху тях. Описван е като " най-дружелюбният и благ " от цялото учебно заведение, с чудесно възприятие за комизъм и доста приятна компания. Той е бил откровено обичан от децата и почитан от сътрудниците си.


Марк Ротко (25 септември 1903 година - 25 февруари 1970 г.)
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР