Днес лаптопът е може би най-популярният работен инструмент. Използваме го

...
Днес лаптопът е може би най-популярният работен инструмент. Използваме го
Коментари Харесай

13 неща, които бавно убиват компютъра ви

Днес преносимият компютър е може би най-популярният работен инструмент. Използваме го всеки ден, само че рядко се замисляме дали го използваме вярно. А невнимателното отношение може да повлияе на работата му и да докара до съществени вреди. Ето няколко потребни съвета, представени от obekti.bg, които постоянно подценяваме, само че оказват помощ да удължим живота на устройството.

1. Дръжте домашните любимци надалеч от компютъра

Може да е занимателно, когато котката се качи върху преносимия компютър, с цел да ви „ оказва помощ “ с работата, само че не би трябвало да окуражавате това държание. Котките са привлечени от топлината на работещото устройство, само че козината им може да попадне във вентилаторите, което да докара до прегравяне и нарушение на работата му.

Също по този начин не е добра концепция да ядете пред компютъра. Остатъците от храна, които ще попаднат върху клавиатурата, могат да привлекат най-нежеланите посетители: хлебарки и мравки.

2. Премествайте преносимия компютър деликатно

Бъдете деликатни, когато местите преносимия компютър си, в случай че не е с имобилен харддиск (SSD). Механичният харддиск може да пострада, в случай че се мести, до момента в който е деен, тъй като движещите се елементи могат бързо да се повредят и да изгубите информацията си.

3. Навивайте кабелите деликатно

Може да мислите, че кабелите са просто жици, облечени с гума, и нищо не може да им се случи. Наистина, правилно е, че те могат да се огъват, увиват и намотават към всичко. Въпреки това, защото желаеме преносимите компютри ни да бъдат мобилни, кабелите им са тънки и леки. Не ги огъвайте прекомерно доста или към остри предмети. Недейте да опъвате кабела прекомерно, когато е включен – това може да докара до проблеми със зареждането.

4. Не дръжте преносимия компютър включен непрестанно

Няма по какъв начин да претоварите батериите на преносимия компютър, защото множеството модели употребяват литиево-йонни акумулатори. Въпреки това микроконтролерът, който защищава батерията от прекалено зареждане може да се повреди. От непрекъснатото зареждане батерията може да прегрее.

5. Отваряйте го и го затваряйте деликатно

Не може да взимате преносимия компютър, като хващате единствено екрана – това е най-крехката част от устройството. Ако хванете единия ъгъл, това предизвиква напън на тази страна и може да докара до прегъване и даже строшаване с времето. Отваряйте и затваряйте капака деликатно, като го държите в средата.

6. Вземете си охлаждаща поставка

Лаптопът е фиктивен, с цел да обезпечи подвижност, така че не е изненадващо, че го държим през множеството време в скута си. И въпреки всичко това не е най-хубавото място за устройството. Скутът ви или одеалото може да блокира вентилационните отвори и да докара до прегряване на батерията. Затова охлаждащата поставка е практично решение.

7. Дръжте преносимия компютър надалеч от магнити

Всеки харддиск има магнити, които употребява, с цел да складира нашите данни. Когато сложите преносимия компютър наоколо до мощен магнит, това може да аргументи разстройства и загуба на данни.

8. Изключвайте зарядното устройство вярно

Дори когато бързате, бъдете деликатни. Агресивните и внезапни придвижвания могат да повредят щепсела и това може да докара до проблеми със зареждането.

9. Пренасяйте го деликатно

Калъфът или чантата за преносимия компютър би трябвало да бъдат меки, без твърди ръбове. Вътрешните механизми на преносимия компютър могат елементарно да се повредят, в случай че го носите в раницата дружно с всичко останало.

10. Чистете екрана деликатно

Всички знаем, че не можем да чистим преносимия компютър с вода и всевъзможен парцал. Използвайте микрофибър и специфична течност за разчистване на преносим компютър. Не натискайте прекомерно мощно, тъй като екраните са тънки.

11. Изключвайте преносимия компютър постоянно

Не оставяйте преносимия компютър да работи, в случай че не го употребявате денем. Непрекъснатата работа износва харддиска и поврежда охладителната система. Ако употребявате устройството няколко пъти дневно, можете да употребявате режима Sleep.

12. Дръжте го надалеч от течности

Колко постоянно пиете чай или кафе, до момента в който работите на преносимия компютър? Всички знаем, че компютрите и течностите не се обичат. Въпреки това горещата напитка може да аргументи вреди, даже да не разлеете нито капка. Не слагайте чаши върху затворения похлупак – това може да повреди екрана.

13. Най-добре е хардуерът да се тества от експерт

Въпреки обстоятелството, че преносимите компютри са относително елементарно управляеми, не е добра концепция да се пробвате да решавате по-сериозните проблеми сами. Не купувайте USB устройства, които дават обещание да тестват вашия хардуер. Те могат да нанесат съществени вреди ни харддиска ви.

Предупредителни сигнали, че преносимият компютър ви е на път да се повреди:

Посочените нагоре препоръки могат да ви оказват помощ да удължите живота на преносимия компютър си. Предупредителните знаци, изброени по-долу демонстрират, че има сериозен проблем с преносимия компютър ви.

Твърдият диск работи прекомерно шумно или прекомерно постепенно.

Вентилаторите внезапно стартират да издават мощен звук.

Лаптопът издава странни звуци, когато го включвате.

Рестартира случайно.

Системата демонстрира голям брой неточности. За Windows можете да видите нужните настройки, когато отидете на This PC – Мanage – Event Viewer.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР