Днес корабът Орион“ от програмата Артемис 1“ ще прелети до

...
Днес корабът Орион“ от програмата Артемис 1“ ще прелети до
Коментари Харесай

Корабът Орион от програмата Артемис 1 ще прелети до Луната

Днес корабът " Орион “ от програмата " Артемис 1 “ ще прелети до Луната. НАСА ще излъчва събитието онлайн в YouTube, оповестява на уеб страницата си НАСА.

" Орион “ ще прелети на към 130 км от лунната повърхнина. Това би трябвало да се случи към 15 часа българско време. Корабът се нуждае от ускоряване, с цел да доближи далечната ретроградна орбита. Така той ще орбитира в противоположна посока по отношение на околоосното въртене на Луната.

Пет дни след 25,5-дневната задача Артемида I, Орион продължава своята траектория към Луната. Полетните контролери в Бялата контролна зала на галактическия център Джонсън на НАСА в Хюстън снимаха спомагателни изображения на Луната благодарение на оптичната навигационна камера. Събирането на изображения на Земята и Луната на разнообразни етапи и дистанции ще даде усъвършенстван набор от данни, с цел да удостовери неговата успеваемост като помощ при установяване на местоположението за бъдещи задачи при изменящи се условия на осветяване.

" Орион “ приключи третото си промяна на изходящата траектория в 6:12 часа, задействайки спомагателните тласкащи мотори за дълготрайност от 6 секунди със скорост от 3,39 фута в секунда, с цел да форсира " Орион “ и да поправя пътя на галактическия транспортен съд по време на пътя към Луната. Степента на смяна на скоростта дефинира кой от моторите на сервизния модул на " Орион “ – надзор на реакцията, спомагателна или система за орбитално маневриране – да се употребява за съответна маневра.

Космическият транспортен съд навлезе в лунната сфера на въздействие в 13:09 часа, което прави Луната, вместо Земята, главната гравитационна мощ, настояща върху галактическия транспортен съд. През нощта " Орион “ ще извърши четвъртото изгаряне на корекцията на изходящата траектория преди изгарянето на изходящо задвижвано прехвръкване. Полетните контролери ще проведат изходящо задвижвано прехвръкване, като задействат мотора на орбиталната система за маневриране за 2 минути и 30 секунди, с цел да ускорят галактическия транспортен съд, да впрегнат силата от гравитацията на Луната и да го насочат към далечна ретроградна орбита оттатък Луната.

Изходящото задвижвано прехвръкване е първата от двойка маневри, нужни за влизане в далечна ретроградна орбита към Луната. НАСА ще отразява маневрата онлайн от 7:15 ч EST на уеб страницата на организацията, малкия екран на НАСА и приложението на НАСА. Изходящият задвижван полет ще стартира в 7:44 сутринта, като най-близкият метод на Орион към Луната е ориентиран към 7:57 сутринта, когато ще премине на към 80 благи над лунната повърхнина. Инженерите чакат да изгубят връзка с галактическия транспортен съд, до момента в който той минава зад Луната за почти 34 минути, започвайки в 7:26 сутринта. Наземната станция Голдстоун, част от Deep Space Network на НАСА, ще придобие галактическия транспортен съд, откакто той излезе откъм гърба на Луната.

Ръководителите на задачи сега имат два дейни екипа за разрешаване на аномалии. Екипите за разрешаване на аномалии са общоприета част от ръководството на задачата посредством сливане на екип от механически специалисти, които да се съсредоточат върху съответен проблем посредством проучване на данни, с цел да схванат последствията в съответна система. Активирането на обособен екип за тази работа разрешава на инженерите и ръководителите на полети да продължат да се концентрират върху командването и наблюдението на галактическия транспортен съд и оценката на напредъка на полетния тест.

Един екип сега преглежда системата за следене на звезди, с цел да разбере редица неточности в паметта с случаен достъп, които са били сполучливо възобновени с цикли на зареждане. Втори екип проучва няколко случая, при които един от осемте модула, ситуирани в обслужващия модул, който обезпечава зареждане от слънчева решетка към модула на екипажа, наименуван блок за кондициониране и систематизиране на зареждането, ограничител на заключващия ток на пъпа, се отваря без команда. Пъпната тръба беше сполучливо затворена всякога и нямаше загуба на мощ, протичаща към авиониката на галактическия транспортен съд. И двете системи сега действат съгласно условията и няма въздействия на задачата, свързани с тези старания. Анализирането на данните за тези системи и разбирането на държанието им по време на деен полетен тест, до момента в който хардуерът е в средата на дълбокия космос, ще усъвършенства интервенциите на задачата на Artemis I и бъдещите задачи.

В 13:25 часа на 20 ноември Орион беше минал 232 683 благи от Земята и беше на 39 501 благи от Луната, движейки се с 371 благи в час.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР