Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено

...
Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено
Коментари Харесай

КЗП заседава по казуса с цените на мобилните оператори

Днес Комисията за отбрана на потребителите се събира на разширено намерено съвещание по отношение на индексирането на цените на услугите на мобилните оператори.

" Това се случва за трети път и към този момент стартира да става към този момент малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано ", това сподели ръководителят на КЗП Стоил Алипиев в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Аз диря трайно решение и с цел да може да го намерим това решение в комисията желая да чуя всички експертни отзиви, които в границите на една година бяха тиражирани и по медии и всевъзможни други канали за връзка, с цел да мога да изготвя един стимулиран отчет, който да внеса в комисията да се гласоподава и да се откри трайно и стабилно решение на въпроса, обвързван с индексацията. "

Алипиев сподели, че има правни причини, които пазят потребителите, има и правни причини в интерес на търговците. Обясни, че това е една уговорка за индексация, която е заложена авансово и потребителят е бил известен и се е съгласил.

" Въпросът е дали вярно се ползва тази уговорка и дали е приложена към този момент за трета поредна година и дали има начини. Издал съм заповеди против трите мобилни оператора за възбрана за погрешно на клаузата за индексация - тази, която беше приложена м.г. ", разясни той.

Стоил Алипиев изясни още, че размерът на глобата към един търговец е безусловно непропорционална към груповата вреда, която нанася.

" Когато има стотици милиони или милиарди оборот, санкциониран за нелоялна комерсиална процедура в размер на до 50 000 лева няма възпиращ резултат. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., по този начин и за всевъзможен различен тип нелоялно държание на търговците ", посочи шефът на КЗП.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР