Днес Комисията за финансов надзор потвърди проспекта Първа инвестиционна банка

...
Днес Комисията за финансов надзор потвърди проспекта Първа инвестиционна банка
Коментари Харесай

ПИБ успешно стартира процедура по увеличение на капитала си

Днес Комисията за финансов контрол удостовери проспекта Първа капиталова банка за обществено предложение на емисия скъпи бумаги в размер на до 40 милиона нови акции, които ще бъдат издадени вследствие на увеличение на капитала на банката.

Новите акции ще бъдат с емисионна стойност в размер на 5 лв., което значи, че при цялостно записване на емисията нови акции, банката ще усили своя капитал с 200 млн. лева Според заложените в проспекта на банката условия, нарастването на капитала ще се смята за сполучливи при записване на най-малко 4 млн. нови акции.

ПИБ ще употребява това нарастване, с цел да обезпечи осъществяването на своята тактика за разширение на пазарното наличие в банкирането на дребно и в кредитирането на дребни и междинни предприятия в България.

Банката изпрати сполучлива 2019 година като означи растеж на активите си с над един милиард лв. до 10,7 милиарда лева Печалбата на консолидирана основа за 2019 година е 137.9 млн. лева, а облагата преди обезценки е 257.7 млн. лева Припомняме и че през декември Банката сполучливо пласира емисия облигации на обща стойност от 30 млн. евро, като след позволение от страна на Българска народна банка тя бе включена в спомагателния капитал от първи ред.

От банката оповестяват, че положителните резултати се резервират и през първото тримесечие на 2020 година като към края на март коефициентът на обща финансова адекватност на ПИБ е 19.09 %, адекватността на капитала от първи ред е 19.03 %, а съотношението на базовия личен капитал от първи ред е 15.48 %, а регулаторният личен капитал доближи 1,365 млн. лева

Към края на 2019 година посредством ограничения за нарастване на капитала и понижение на риска Банката образува спомагателен финансов буфер в размер на над 197 млн. евро. С пласирането на новата емисия банката ще извърши на 100% и последната рекомендация на Европейската централна банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР