Днес Комисията публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на

...
Днес Комисията публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на
Коментари Харесай

ЕС призна: Има разлики в качеството на храните

Днес Комисията разгласява резултатите от общоевропейска акция за тестване на хранителни артикули, които демонстрират, че някои артикули се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав.

След своята тирада за положението на Съюза през 2017 година ръководителят Жан-Клод Юнкер е зает с решаването на казуса с разликите в качеството на продуктите. Европейската комисия предприе разнообразни начинания, а през днешния ден разгласява резултатите от изследване, в границите на което артикули в Европейски Съюз бяха тествани посредством една и съща методика, с цел да се разбере по-добре каква е обстановката с особеното качество на храните. Анализът на съвсем 1400 хранителни продукта в 19 страни от Европейски Съюз, осъществен от Съвместния проучвателен център – службата за научни действия и знания към Комисията, демонстрира, че 9% от съпоставените артикули са се различавали по състав, макар че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с друг състав са имали сходна лицева страна на опаковката. В рамките на изследването не са видяни поредни географски трендове. Въз основа на новата създадена методика националните способени органи ще могат да проучват всеки обособен случай, с цел да дефинират дали има съществуване на заблуждаващи практики, които са неразрешени според законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите.

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния проучвателен център, съобщи: Някои европейци считат, че марковите хранителни артикули, които купуват, са с друго, може би по-лошо качество, спрямо тези, които се оферират на друго място. Комисията прикани нашите учени да оказват помощ за осъществяването на справедлива оценка на тези разлики в границите на единния пазар. Резултатите са смесени – веселя се, че не бяха открити доказателства за разделяне Изток – Запад във връзка с състава на марковите хранителни артикули, само че в това време у мен буди терзание фактът, че една трета от тестваните артикули се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР