Днес Комисията по досиетата организира Ден на отворените врати в

...
Днес Комисията по досиетата организира Ден на отворените врати в
Коментари Харесай

В архивите на Комисията по досиетата, където всеки номер е нечия лична съдба


Днес Комисията по досиетата провежда Ден на отворените порти в централизирания си списък в Банкя. Около 300 гости имаха опцията да се срещнат от близко освен с скъпите данни за това по какъв начин е функционирала тоталитарната система, само че и с историите на хиляди човешки ориси.

Посетителите съумяха да видят документи и движимости, разкриващи елементи от живота както на " вражеските за Държавна сигурност обекти ", по този начин и на сътрудници на комунистическите секрети служби.

Сред тях бе създаването за Иван-Асен Христов Георгиев - български правист и посланик, представител на България в Организация на обединените нации през 50-те години на предишния век. Най-отгоре в дебелата директория с неговия регистрационен номер е ръчно изписаното предложение за следствие, сложило началото на 31-томова разработка. Последният том приключва с издадената му присъда за шпионаж - разстрел. Сред движимостите в хранилището е и неговият тайник - книга с вграден фотоапарат, незабележим за противников очи.



Тайникът на Георгиев е част от богат набор от движимости, употребявани в следствени каузи, които са на съхранение в централизирания списък в Банкя.

Вниманието притегли и програмата на незаконното " Турско национално-освободително придвижване в България ", която е конфискувана като материално доказателство по делото против него. Организацията поражда като реакция на така наречен Възродителен развой и е предходник на Движение за права и свободи. Показани бяха и печати, които се употребили за изработката на подправени югославски паспорти. На показ бе и шнорхел, употребен от жител на Народна република България, опитващ се да мине границата в багажника на колата на свои другари. Дихателната тръба му е трябвала, с цел да може да диша под купчината облекла, в която се скрил.



Тези истории са единствено капка в морето от архиви. Картотеката на Комисията съдържа над 2 млн. карти с главните данни на записаните - ЕГН, имена, специалност и принадлежност към партията. Те са подредени по фонетичен ред, с цел да предотвратят бързото намиране на досиета от незаконно проникнали лица. Някои от записаните обаче имат по няколко картона - върхът е на жител от турски генезис с към 26 такива, който имал няколко имена и прозвища.

В хранилището се съдържат и образователни ленти и видеокасети, които се съхраняват на температура сред 6-12 градуса, с цел да се предотврати тяхното окисляване. Сред тях има видео материали от оперативни каузи, както и филми, направени по тях. Една от историите, съхранявани там, е на Маргарит Димитров - старши-лейтенант, който е наказан на гибел за държавна измяна, макар че делото не е основано на никакви доказателства. 25 години по-късно се разбира, че Димитров е имал щерка, за която самият той не е знаел. Тя за първи път вижда баща си на лентите от разпита му, съхранявани от Комисията по досиетата.

Централизираният списък отваря порти през 2011 година В него са трансферирани архиви от регионални администрации в цялата страна, ДАНС, НСО, Държавна организация " Разузнаване "  и други Въпреки че до 1990 година са унищожени към 40% от архивите, общият им размер е към момента величествен, заемащ общо към 15 км хартия.

Близо 90% от архивите се съхраняват единствено в книжен формат в пространства със специфична вентилационна система. Въпреки специфичните грижи за архивите обаче, съхранението им на хартия крие известни опасности, тъй че тече тяхната цифровизация. Тя обаче лишава доста време, защото Комисията разполага с стеснен брой хора.



По думите на Мария Бонева, шеф на дирекция „ Архив ” в Комисията по досиетата, младите рядко се задържат там заради липса на положително възнаграждение - някои от специалистите са принудени да работят за малко над минималната работна заплата. Въпреки това Комисията продължава да прави скъпа работа, като сега преглежда досиетата на чиновници в управителните и надзорните органи на държавни сдружения.  

Бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, който придружаваше студентите от Академията на Министерство на вътрешните работи - също измежду посетителите на архива, разяснява, че е " безусловно наложително " младите да се срещат с историята на тоталитаризма още от учебно заведение.



" Съвременните служби, без значение от някои рецензии, които можем да отправим евентуално, въпреки всичко се подчиняват на нова Конституция, нов наднационален юридически ред, нови публични връзки, даже отдалечени към този момент от времето на тоталитарния интервал. Но в това време тази поука от практиката на тоталитарните служби би трябвало да стои пред актуалните разследващи служби на България, тъй като от време на време припламват кавги, които демонстрират, че някои тоталитарни рефлекси даже в днешно време не са преодолени ", сподели още Вучков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР