Днес коментарът започва със снимка. Той е прав и няма

...
Днес коментарът започва със снимка. Той е прав и няма
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Когато веригата се къса

Днес коментарът стартира със фотография. Той е прав и няма стол. Така полските медии изтълкуваха съглашението, което техният президент Анджей Дуда подписа с Доналд Тръмп в Белия дом. Лоши публицисти обаче популяризирали фотография, на която се вижда, че за Тръмп стол има, до момента в който гостът му е прав и подписва като осъден.

Полски публицист, споделил фотографията във " Facebook ", към този момент е уволнен – в цялостен синхрон с особеностите на демокрацията в района. Но значимото е, че поляците видяха образно по какъв начин американската администрация може да третира техните водачи. Може би от нехайство, може би от подценяване на обстановката. Може би...

Как обаче тази администрация вижда нашите водачи?

Със сигурност за дипломат Рубин е имало стол в централата на Движение за права и свободи. Със сигурност в подтекста на неприятните връзки сред Вашингтон и Анкара и сриващата се лира Държавният департамент е споделил нещо значимо на един от най-опитните критици на Ердоган в района, който единствено седмица по-рано беше лексикално избран от своите като „ човек отвън политиката, който може да си купува каквото си поиска”.

Със сигурност са разбираеми догадките и митовете, които към този момент се раждат към тази среща.

Американската администрация към този момент работи непосредствено, съгласно „ Ню Йорк Таймс” на моменти безогледно, в цялостен синхрон с метода, по който самият Тръмп вижда света. Водещ при него е американският интерес – непременно, на всички места, в случай че би трябвало с всички или против всички.

Въпросът е по какъв начин този интерес се трансформира по нашите земи?

Когато една велика мощ премисля своята роля в избран район, се образува вакуум, който незабавно се запълва от други велики сили.

Факт е, че Европа е уплашена, тъй като нейният мощен и обичаен сътрудник в лицето на Съединени американски щати се държи непредсказуемо и непоследователно. Нужна е консолидация на силите и съдружниците, изкривяване на външните въздействия и кресливите опияняващи думи на модерните политически течения. Европа е основана въз основата на идеали и идеалите, общите правила са тези, които могат да обединят Съюза в този сериозен миг.

Ако използваме остарялата Чърчилова метафора – в случай че не стане с моркова, ще стане с тоягата.

Към периферията ще бъдат изтласкани всички, които вървят против тази линия, тъй като точно техните общества на клатещи се в крайности политици, отслабени медии и овладяна правосъдна система са най-уязвими от външни въздействия.

В този смисъл българската поддръжка за Орбан е нож с две остриета. Тя може единствено да провокира непредвиден интерес по какъв начин се харчат еврофондовете в България, върху каква структура седи държавното управление, до каква степен овладяна е правосъдната власт. Какви са външните въздействия, които запълват американската бездейност в района? Как и през кого минават?

Достатъчно е някой европейски народен представител като холандката Сарджентини да инициира основаването на сходно изследване, да напише отчет, той да мине през комисия в Страсбург и да влезе в дневния ред на Европейския парламент.

Докато играе за оцеляване на локалната сцена, целият български политически хайлайф ще разбере, че и Брюксел стартира своята игра за оцеляване. И вниманието ще бъде ориентирано към слабите детайли от веригата. Ако те заплашват цялата верига, в краен случай ще бъдат премахвани, един по един, с цената на всичко.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР