Днес, когато писателството може да се определи като „спасяването на

...
Днес, когато писателството може да се определи като „спасяването на
Коментари Харесай

Какви пари е печелил Иван Вазов от книгите си?

Днес, когато писателството може да се дефинира като „ спасяването на давещите е оставено на самите давещи се”, когато тираж от 500 книги към този момент е „ бестселър”, а всеки претендент за писателство може да си издаде книжле и да кара роднините му да си го купят, да се върнем обратно в годините за дребна информация.

До 1944 година година, тиражите се движат сходно на днешните - 500 -1000 броя, това е към този момент триумф. Но в случай че стигне 1500, а да не приказваме за 2 000 броя, това към този момент е ефектен триумф. За тиражите по време на социализма няма какво да приказваме – те са напряко шеметни и недостижими за през днешния ден. Варират от 20, 30 хиляди до 80 хиляди и повече. Чете се! А създателите нормално си купуваха с хонорара си кола или правеха вноска за апартамент.

Какво е ситуацията в зората на книгоиздаването, когато написа самият Иван Вазов, първият професионален публицист в нашата литература?

В 1894 година е подписан първият професионален договор за издаване на книга сред писателят Иван Вазов и книжарят –издател Тодор Чипев. Там четем, че Иван Вазов продава на Чипев правото за печатане романа му „ Под игото” в обособена книга и в количество от три хиляди екземпляра за сумата 2 500 лв. сребърни, която сума Иван Вазов си получи през днешния ден.

При всяко ново издание на романа „ Под игото”, което би трябвало да става със знанието на създателя Иван Вазов, и не повече от три хиляди екземпляра, Т.Чипев ще заплаща на Иван Вазов заплащане половината от горната сума, точно: 1 250 леви сребърни.
При печатане на романа Т. Чипев ще даде безплатно Ивану Вазову 25 екземпляра от него.

Иван Вазов продава и правото за напечатване в обособена книга трети том от „ Повестите и разказите” в количество от три хиляди екземпляра за сумата 1500 лв. сребърни, която сума Иван Вазов си получи през днешния ден.

Така че в този исторически ден за нашата литература, Вазов получава общо 4 хиляди лв. сребърни

И защото статистическия институт пази премного информация за цените на продуктите от края на 19 век, може умерено да се преизчислят приходите по отношение на днешните. Излиза, че днешните 14.35 са равни на един лев от това време. Умножете Вазовите 4 хиляди по 14.35 и разбирате, че той е получил 57 400 днешни лв.. Най-нископлатените са взимали по 560 днешни лв., служителите по 1600 лв., а министрите са взимали по 21 хиляди лв. месечно.


Първият формален книжовен договор сред двама огромни българи – писателят Иван Вазов и неговия издател Тодор Ф. Чипев
Едва в последните двайсет години от своя живот, Вазов е можел умерено да се занимава единствено с писане.

Савка СТЕФАНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР