Днес кметът на община Димитровград Иво Димов ще подпише Договор

...
Днес кметът на община Димитровград Иво Димов ще подпише Договор
Коментари Харесай

Община Димитровград прави център за възрастни хора

Днес кметът на община Димитровград Иво Димов ще подпише Договор за безплатна финансова помощ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 “ - „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания”. По нея община Димитровград завоюва план с название „ Център за настаняване от фамилен вид на възрастни хора с деменция “ на стойност 554 850.00 лв., оповестиха от пресцентъра на Общината.
Изпълнението на плана е с дълготрайност 15 месеца, а обектът на намеса е постройката на някогашната АТЗ болница. Проектът е създаден в унисон с Националната идея за поощряване на дейния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г.), Националната тактика за дълготрайна грижа, Националната тактика за демографско развиване на популацията в България (2012-2030 г.), и Националната тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване 2020. Проектното предложение е ориентирано към осъществяване на главните цели на Националната тактика за дълготрайна грижа за основаване на условия за самостоятелен и заслужен живот на възрастните хора и хората с увреждания посредством даването на качествени, налични и устойчиви услуги за дълготрайна грижа, съобразени с самостоятелните потребности на потребителите. С осъществяването му ще се поддържа обезпечаването на инфраструктура за обществени услуги в общността за възрастни хора и хора с увреждания.
Проектът включва строителство, ремонт, реорганизация, възобновяване на сграден фонд за обществени услуги в общността, в това число прилежащото на обекта дворно пространство, доставка и монтаж на съоръжение и обзавеждане при обезпечаване на достъп за хора с увреждания до съответните пространства.
Етажът, който е очакван за потребностите на " Център за настаняване от фамилен вид за възрастни с деменции ", ще бъде с самостоятелен независим вход от запад чрез ново стълбище, като достъпът за хора с увреждания ще се реализира по нова стоманобетонна рампа разположена в западната част на постройката. На етажа са планувани 7 броя двойни стаи и една единична, всяка от които ще бъде със личен хигиеничен възел. Всички стаи са с южно ревю, насочени към паркова среда от високостеблена растителност. Предвидено е и помещение за обща дневна, оборудвано с ниска и висока мебел и тв приемник, като към него се приобщава съществуващата открита тераса чрез остъкляването ѝ. Капацитетът на " Центъра за настаняване от фамилен вид за възрастни хора с деменции " е за 15 консуматори, за които се плануват 13 души обслужващ личен състав.
В рамките на 2019 година се чака да бъде открита и друга Процедура за даване на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ с сходна устременост, по която общината ще кандидатства с планово предложение за създаване на още един център за настаняване от фамилен вид – „ Център за настаняване на възрастни хора “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР