Днес Китай посреща своята Нова година – 4716 по лунния

...
Днес Китай посреща своята Нова година – 4716 по лунния
Коментари Харесай

Китай посреща годината на Жълтото земно куче


Днес Китай посреща своята Нова година – 4716 по лунния календар. Според китайския зодиак 2018-а ще мине под знака на Жълтото земно куче.

Празникът е прочут като Пролетен фестивал на Китай. Той е един от най-важните в страната. През 40-те празнични дни стотици милиони поданици на Китай ще прекосят страната със аероплан, трен или автомобил, с цел да бъдат с околните си.

По григорианския календар датата на китайската нова година е друга всяка година, само че постоянно е сред 21 януари и 20 февруари.

Началото на лунната година бележи подготовката за земеделската работа, когато природата последователно стартира да се възражда. Това е било изключително ценено, когато множеството поданици на страната са били фермери. Към днешна дата 55% от популацията е градско.

Всяка една година минава под знака на несъмнено животно, представител на 12-членния зодиак. Тази традиция води началото си от епохи с легендата, съгласно която Буда поканил при себе си всички животни, с цел да отпразнуват Нова година. Почели го обаче единствено 12 типа. Така всяко едно от тях си спечелило своя година, а хората, родени през нея, носят чертите на характера на съответното животно.

Година на Земното куче настава със своя консерватизъм и евентуално ще бъде белязана от спорове, финансови проблеми и естествени бедствия, вещаят астролози

Празненствата минават с обилни червени облекла и богато украсени домове. Червеният цвят е знак на огъня, който прогонва неприятния шанс. Задължителни са фойерверките, а на децата се дават „ щастливи пари “ в червени пликове. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР