Днес Китай е втора икономика в света с 18,3 трилиона

...
Днес Китай е втора икономика в света с 18,3 трилиона
Коментари Харесай

Как мъж, висок едва 150 см, превърна Китай в икономическа империя?

Днес Китай е втора стопанска система в света с 18,3 трилиона $ Брутен вътрешен артикул. За съпоставяне Русия създава 2,1 трилиона, а Съединени американски щати, която е първа – близо 25,3 трилиона $. Трета стопанска система е Япония, следва Германия и така нататък

Поднебесната империя нямаше да е на върха през днешния ден, в случай че не беше претворила концепциите на Дън Сяопин, високият единствено 150 см мъж, говорещ безшумно, само че с разум бръснач. 

 

Дън Сяопин може да претендира, че е най-значимият политически водач през втората половина на ХХ век, чиито показа за съвременна стопанска система не престават да творят чудеса и до през днешния ден. Ако не беше волята на този „ дребен огромен “ човек, Китай нямаше да стартира през 1978 година Изграждането на същинско икономическо знамение.

 

Негова е прословутата фраза: „ Не е значимо каква е котката — черна или бяла, значимото е да лови мишки. “ Мнозина считат, че изразът е краят на ортодоксалния комунизъм в Китай и начало на икономическата гражданска война.

 

Дън Сяопин е роден на 22-ри, 1904 година в Гуанган, провинция Сичуан. През 1920 година той отива във Франция да следва. През 1922 година той постъпва в Китайския комсомол, след две години става член на Китайската комунистическа партия. В началото на 1926 година той учи в някогашния Съветски съюз.

През пролетта на 1927 година Дън Сяопин се връща в страната и се занимава с политическа работа в град Сиан. След неуспеха на първото съдействие сред ККП и Гуоминдана, Дън Сяопин се реалокира в Шанхай дружно с централния орган на ККП и поема длъжността общоприет секретар на Централен комитет на ККП. През лятото на 1929 година като представител на Централен комитет на ККП е изпратен в провинция Гуангси да управлява въстанието там. Той основава седма и осма военна част на Китайската алена войска и революционната база Цзуо Цзян и Ю цзян.

 

Биографията му е богата и пребогата, в нея има раволюционен интервал, само че най-важното: всеки ден мисъл за просперитета на милиардната страна.

 

Ако китайската стопанска система не беше постигнала зашеметяващи темпове на стопански напредък от приблизително 10% годишно през десетилетията след политическото възобновление на Дън през 1977 година, светът нямаше да е този, който познаваме през днешния ден.

 

Стратегията „ за изчакване “ на водача на партията Дън Сяопин отпреди 40 години се концентрира върху култивирането на положителни връзки със Съединени американски щати и други мощно развити страни, като метод за печелене на време, в същото време получавайки достъп до световната търговия и авангардните технологии и натрупвайки мощ, която да разреши на Пекин да бъде решителен фактор в международните каузи. След като Китай доближи „ равнището на развитите страни “, казвал Дън, „ силата му и неговата роля в света ще бъдат напълно разнообразни “. Това е известният негов първи урок.

 

Вторият урок на Дън е да се избегне конкуренция във въоръжаването в жанр Студената война. Тази конкуренция за стратегически оръжия в последна сметка изтощи Съветския съюз и разкри икономическите преимущества на Америка. Така че Пекин поддържаше в продължение на доста години релативно най-малък възпиращ нуклеарен боеприпас и съсредоточаваше разноските си върху области със относително преимущество, като да вземем за пример стандартните качества, предопределени да дадат на Китай преимущество в неговата морска външна страна. Развиваше бурно през това време своята индустрия и просвета.

 

 

Китай през днешния ден е една освободена страна. Една страна, която удивлява, а той беше оня, който раздра даде убеденост на китайците, че могат да бъдат измежду първите.

През 1987 година на китайска територия прозвъня първия мобифон, а през днешния ден? Китай записва над 400 милиона консуматори на мобилни телефони. Китайската стопанска система се развива толкоз бързо, че наблюдаващите предизвестяват за заплахата от прегряване. Забележете: една трета от растежа на немския експорт се дължи на Китай.

Чуждите вложители от години се борят за китайския пазар. Междувременно Западът внася от Китай обувките си, играчките си и мобифоните си, в множеството случаи от заводи на интернационалните концерни. Китай се трансформира в международна фабрика за всичко. Не е загадка, че маскировъчните униформи на английската войска се създават в Китай.

 

Даже и когато през днешния ден китайската икономическа мощност се преувеличава, тъй като на народа от милиард и 300 милиона подхождат 3.9 % от международната индустрия, несъмнено е, че Китай реализира нещо фантастично за 25 години политика на промени.

Всичко това се дължи на Дън Сяопин. Но също и някои проблеми, като настояването за системност на стопанската система, което води до тежки рецидиви като корупция.

Китайските държавни компании в този момент създават единствено половината от продукцията, а частните компании се появяват всяка минути и имат искания към пазара. Според последните данни в Китай има над 250 000 доларови милионери. А строят в страната към момента се води комунистически. Доста условно разбиране към този момент за могъщата империя, без чиито глас през днешния ден не се взема решение нито един проблем в света.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР