Днес Къщата музей Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей ще

...
Днес Къщата музей Никола Вапцаров“ към Националния литературен музей ще
Коментари Харесай

Показват ръкописи на Никола Вапцаров по случай 110 г. от рождението му

Днес Къщата музей „ Никола Вапцаров “ към Националния книжовен музей ще посрещне 110-годишнината на поета със събитието „ ЧАКА МЕ СВЕТЪТ “, което включва три прояви, оповестиха от музея.
Първата е галерия с извънредно скъпи и рядко показвани ръкописи, документи и фотоси на поета и първи издания на книги, измежду които обичаният „ Фауст “, който високообразованата майка Елена Вапцарова е четяла при започване на по-миналия век на децата си. От нея в действителност стартира срещата на бъдещия стихотворец с европейската класика. В обособена витрина ще бъдат показани Тетрадката с реферата „ Морето “, Албумът на 26-ти випуск на Машинното морско учебно заведение със стихотворението „ Марш “ на младия стихотворец, документи от курсантските му години (1926 – 1932 г.), в които поетът потегля към света посредством срещата си с Морето.
Сред най-интересните истински реликви от зрелия интервал на поета са „ Сивата тетрадка “ (прототип на „ Моторни песни “ с цикъла „ Песни за една страна “ и с единствения запис на стихотворението „ Испания “), Кафявата тетрадка с шедьовъра „ История “, Червеният бележник с непубликуваната (и незавършена) творба „ Не, в този момент не е за лирика “, писана по време на тримесечното му интерниране в Годеч през 1941 година, сп. „ Летец “ с „ Романтика “, удостоено с влиятелната премия за произведение „ на въздухоплавателна тематика “ през 1937 година, железничарското фенерче и легигитимацията на огняр от БДЖ, предсмъртната тетрадка „ Сампа “ с оригиналите на „ Прощално “ и „ Предсмъртно “, Синята тетрадка с изрязани листове (проект за втора стихосбирка на Вапцаров).
Сродяването на поета с Морето и машините, сантименталните му полети в Небето, тръпното прекарване на ориста на Фернандес и Долорес в Испанската революция, всеобхватният Свят във Вапцаровото поетическо въображение и човешка сензитивност, са показани и в 17 фототабла, разкриващи творчеството на българския Огняроинтелигент в европейски и международен небосвод. В двете експозиционни зали на „ Високото пространство “ на музея е проследена хрониката на международното самопризнание на Вапцаровата лирика – Почетната премия за мир от 1952 година, на която той е единственият български притежател, уви, посмъртно; високите оценки на европейски, американски, британски, латиноамерикански, азиатски и африкански писатели – свидетелства за международното му признание; преводните му книги в над 40 страни на към 60 езика (софийският музей има най-богатата им колекция). До последните интерпретатции в навечерието на Вапцаровата 110-годишнина – на световноизвестния образен актьор Франсиско Босолети и на иранския универитетски учител, публицист и преводач Фарид Гадами, които пристигнаха в България това лято и ни дадоха „ урок “ за съвременен прочит на поезията му.
След откриването на изложбата със слово на основната уредничка Катя Зографова, вечерта ще продължи с поетично четене на Вапцаровата лирика на повече от 10 езика, измежду които освен главните европейски, само че и персийски, арменски, китайски. Най-активни участници в четенето ще бъдат възпитаниците на 32 СОУ в София, академични преподаватели – преводачи, военноморски офицери и курсанти, сътрудници от музеите. Могат да се включат и всички, обичащи поезията на Вапцаров и владеещи непознати езици.
Гостите ще видят и презентация със записи на преводачи и чужестранни фенове на Вапцаров, които не могат да бъдат в България на 7 декември – Фарид Гадами – превел за пръв път на фарси „ Моторни песни “ това лято, рецитал на строителния инженер от Турция Бирдал Боздаг, както и превъзходно женско осъществяване на ария на турски език по „ Прощално “.
Специално за събитието от прилежаща Гърция идва доктор Христос Хартомацидис, надарен публицист и драматург, създател на книги на гръцки и на български език. Негов е последният превод на „ Прощално “ и „ Предсмъртно “ на гръцки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР