Днес Канота в област Раджастан, Индия, е едно почти никому

...
Днес Канота в област Раджастан, Индия, е едно почти никому
Коментари Харесай

Villa Palladio - там, където Индия и Италия се срещат

Днес Канота в област Раджастан, Индия, е едно съвсем никому известно селце. В предишното обаче то е свързвало две антични индийски кралства. Сега там може да бъде открит бутиковият хотел Villa Palladio.

Той се намира на половин час път от Джайпур, още прочут и като " розовия град " поради пастелните си здания. Хотелът обаче има напълно друг образ - не е нито розов, нито декориран с флорални или геометрични шарки както Джайпур.

Вместо това Villa Palladio се отличава с аления си цвят, въодушевен от римокатолическите кардинали, изобразени нарове, въодушевени от картините на Ботичели, както и палми, знак на римския статус.

Сградата, някога резиденция на кралското семейство на Канота, е превърната в бутиков хотел от италианския бизнесмен Барбара Миолини и холандския дизайнер Мари Ан Оудеханс. И двете в този момент живеят в Джайпур.

Италианката, която е израснала в Швейцария, посещава Джайпур през 2005 година за отмора, само че в последна сметка остава там вечно. Тъй като обаче прекарва първите години от кариерата си във венецианската провинция, придвижва със себе си въздействието на Андреа Паладио, един от най-големите италиански архитекти от XVI век. Той е прочут с това, че съчетава детайлите на Ренесанса и актуалните френски практики, създавайки изцяло неповторим жанр, прочут като англо-паладианизъм. Идеята на Барбара Миолини е да направи нещо сходно, само че като смеси индо-моголския и италианския рококо жанр.

И съгласно нея в това има доста смисъл, защото намира прилики сред Джайпур и Венеция. " Има невероятна изисканост и история в естетиката на двата града ", споделя италианката.

Тя споделя още, че измененията в структурата на постройката не са били доста. Освен това е била добре поддържана и непокътната, очевидно и тъй като не е доста остаряла. Построена е била през 1960 година от благородника на Канота Абхай Сингх с отличителни изпъкнали арки, дворове, кули и сходни на цитадела стени, написа CNN.

Холандският дизайнер Мари Ан Оудеханс пък споделя, че ентусиазъм за взаимната си работа с Барбара Миолини по Villa Palladio черпи от облиците на дамите в полетата, кралските принцеси в техните облекла и воали. Така провинциалният индийски дух среща италианския в интериора на хотела.

И макар че е предизвикателство която и да било задгранична архитектура да бъде призната в Индия, Villa Palladio се радва на интерес и огромна посещаемост. Част от тайната за триумфа на хотела е, че в процеса по основаването му присъединяване вземат и локални занаятчии. Завивките, възглавниците, килимите, лампите и столовете да вземем за пример, са направени в Джайпур. А за наличието на италианския дух и хармония, са отговаряли двете дами, които стоят зад построяването на Villa Palladio. Крайният резултат - красиво и неповторимо място, в което две култури са в безспорна естетика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР