Днес изтича срокът за участие в анкетата на Европейската комисия

...
Днес изтича срокът за участие в анкетата на Европейската комисия
Коментари Харесай

Приключва анкетата на ЕК за и против лятното часово време

Днес изтича срокът за присъединяване в анкетата на Европейската комисия по отношение на лятното часово време. Въпросът стана изключително настоящ, откакто Литва, Финландия и Естония желаеха Европейски Съюз да анулира практиката. Според законодателството на Европейски Съюз часовниците в общността се реалокират с един час напред в последната неделя от март и се връщат още веднъж в последната неделя на октомври.

Проучване на девет европейски университета демонстрира, че лятното часово време има директна връзка с доста болести, а разноските в Европейски Съюз за лекарства и други средства за справяне с казуса са в размер на 131 милиарда евро годишно.

Анкетата на Европейска комисия стартира на 4 юли след искане на Европейския парламент, на жители и някои страни членки на Европейски Съюз.

Анкетата задава пет въпроса, при които хората би трябвало да кажат по какъв начин претърпяват лятното часово време, дали желаят да го запазят или да отстранен съществуващата уредба и за какво, както и да уточнят дали избират часовниците да останат за непрекъснато с един час напред или обратно.

Премахването на промяната сред лятно и зимно часово време бе разисквана от Европарламента през февруари. Според част от депутатите, местенето на часовниковата стрелка е отживялост, която е нездравословна освен за хората, само че и за селскостопанските животни. Според други това е потребна процедура, която обезпечава един час повече дневна светлина за отдих и спорт след работа. Според поддръжниците на резолюцията, десетки проучвания потвърждават вредата от преместването на часовниковата стрелка два пъти годишно. Проучвания демонстрират, че 20 % от европейските жители имат здравословни проблеми. Гезине Майснер от Германия уточни, че енергоспестяванията са едвам сред 0.1 до 0.5 %, само че за сметка на това промяната води до здравни проблеми и увеличение на броя на пътните катастрофи.

През март анкета сподели, че 73% от германците избират да бъде отстранено лятното часово време.

В България бе инициирана петиция за унищожаване на порочната процедура на промяна на времето два пъти годишно с искане Министерски съвет да анулира постановлението си от 1997 година, с което вкарва лятно часово време.

Десетки научни проучвания по тематиката демонстрират, че икономическият резултат от промяната на часовото време е подозрителен или нищожен, до момента в който в това време вредите за хората и за стопанската система са многочислени и на практика неоценими, показват в причините си създателите на петицията.

Анкетата на Европейска комисия генерира голям интерес, достигайки до 250 хиляди отговора в минута. Според неофициална информация две трети от участниците желаят лятното часово време да бъде отстранено. За резултатите от допитването Европейска комисия ще осведоми откакто то завърши. Остават още няколко часа, в които можете да се включите в допитването и да изразите мнението си да бъде ли анулирано лятното часово време. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР