Днес изтича срокът за кандидатстване за прием в столичните детски

...
Днес изтича срокът за кандидатстване за прием в столичните детски
Коментари Харесай

Изтича срокът за кандидатстване в столичните детски градини за учебната 2020/2021

Днес изтича срокът за кандидатстване за банкет в столичните детски градини за образователната 2020/2021 година Освен това дотогава родителите могат да пренареждат и листата с мечтаните заведения, в които желаят да попаднат децата им, заяви БНР.

Настоящата акция за кандидатстване в общинските детски градини и подготвителните групи за идната образователна година завършва в границите на изключителното състояние, наложено поради епидемиологичната конюнктура в страната.

Първото класиране, обаче, ще се организира след анулацията му - на 15 май. То ще се извърши под цивилен надзор, като първите петима души, декларирали предпочитание да участват, ще бъдат позволени в постройката на Столичната община, където ще се извърши и самото класиране.

Оставал казусът за децата, чиито родител или родители са останали без работа, защото това носело точки при класирането в детските градини.

Мария Минчева, шеф на Дирекция " Образование " в Столичната община изяснява, че допитване сочи, че единствено 20% от родителите са останали без работа, а множеството родители са дали мнение, че критериите би трябвало да се запазят в настоящия им тип - да се дават точки единствено на работещи родители.

По мотив изследване за настройките на работещите в детските заведения, тя посочи че към 50% от хората се опасяват за здравето си и показват противоречие да се върнат на работа, което ще сътвори огромен проблем при отварянето на детските градини.

По мотив упованията за отваряне на детските градини след две седмици, Минчева уточни, че има подготвеност да се работи при режим, в който да не се позволява събиране на доста деца. Целта е да не се стигне още веднъж до затваряне на детските градини, защото доста родители са изразходвали отпуските си и нямало кой да гледа децата им, разяснява още тя.

За идната образователна година са оповестени близо 12 000 свободни места в общинските детски градини и подготвителни групи в учебните заведения, само че какъв брой тъкмо деца няма да бъдат обхванати не може да се предвижда преди да е минало класирането.

Обичайно дефицит има най-много в яслените групи, както и в първа, където обаче дефицитът ще е най-малък. Проблемни не престават да са столичните региони " Лозенец ", " Триадица ", " Витоша " и " Красно село ". /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР