Днес изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване

...
Днес изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване
Коментари Харесай

Изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес

Днес изтича крайният период за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес на предварителните парламентарни избори на втори април, подсетиха от Централната изборна комисия. Също до през днешния ден – 14 дни преди вота, гласоподаватели с трайни увреждания могат да декларират желанието си да гласоподават с преносима изборна кутия.

Съгласно наредбите на Изборния кодекс гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборното помещение, само че желаят да гласоподават с преносима изборна кутия, декларират желанието си в писмена форма посредством заявление по пример или посредством електронно заявление през интернет страницата на общините по непрекъснатия им адрес или сегашния им адрес в случаите, когато навреме е направено искане за гласоподаване по сегашен адрес.

Също по този начин, до през днешния ден гласоподавател, чийто непрекъснат и сегашен адрес са в разнообразни обитаеми места, може да изиска да бъде вписан в изборния лист по сегашен адрес, предава БНР.

Говорителят на Централната изборна комисия Росица Матева разяснява по отношение на крайния период 18 март:

" И тъй като това е събота, обичайно Централната изборна комисия ще подсети на общинските администрации, че следва да обезпечат дежурни, които в съботния ден също да одобряват тези заявки, с цел да могат да бъдат обработени и да бъдат обезпечени правата на гласоподавателите, които желаят да гласоподават по сегашен адрес или с преносима секционна изборна комисия ".

В период до 20 март или 12 дни преди вота ЦИК назначава секционните изборни комисии отвън страната.

" На 14 март бяха извършени консултациите за съставите на секционни изборни комисии отвън страната с парламентарно показаните партии и обединения и сега получаваме предложенията с поименния състав на секционните изборни комисии, като до 20 март е срокът на ЦИК да назначи съставите. Ще се опитаме, несъмнено, по-рано да го създадем, стига да получим цялата информация, която е нужна ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР