Днес изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия ("Дойче

...
Днес изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия ("Дойче
Коментари Харесай

Двете най-големи банки в Германия предупреждават за нежелани реакции при ново намаление на лихвите

Днес изпълнителните шефове на двете най-големи банки в Германия ( "Дойче банк " и "Комерцбанк ") предизвестиха, че по-нататъшно понижаване на лихвите от Европейската централна банка може да докара до съществени странични резултати, като в същото време това би се отразило минимално върху стопанската система, съобщи Ройтерс.

Строгото известие идва единствено седмица преди съвещанието на ЕЦБ, на което се чака лицата, вземащи решения да одобрят нов подтикващ пакет от ограничения, включващ и в допълнение понижаване на лихвите.

По време на банкова конференция, изпълнителният шеф на "Дойче банк " Кристиан Севинг съобщи, че клиенти на банката са му съобщили, че няма да влагат повече, в случай че заемът стане с 0,10 процентни пункта по-евтин. Намаляването на лихвения % "само ще увеличи цените на активите и ще натовари в допълнение спестяванията ", акцентира шефът. Според него по-ниските лихви биха помогнали на тези, които са задлъжнели или влагат в активи, само че по-голямата част от популацията няма да има изгода. „ Това разделя обществото в допълнение “, сподели той.

Изпълнителният шеф на "Комерцбанк " Мартин Цилке поддържа позицията на Кристиан Севинг. „ Аз също не смятам това за устойчива и виновна политика “, акцентира Цилке.

Банките в Германия и в цяла Европа от дълго време се оплакват от политиката на ЕЦБ, която изисква трезорите да заплащат, с цел да "паркират " парите си в централната банка, като това вреди на техните облаги. Така през 2018 година банките в Германия заплатиха 2,4 милиарда евро на централната банка, с цел да държат пари в брой, показаха от немското държавно управление в отговор на парламентарно следствие за негативни лихви.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР