Днес избирателите в Турция дават своя вот за президент на

...
Днес избирателите в Турция дават своя вот за президент на
Коментари Харесай

Турците гласуват на съдбовни избори

Днес гласоподавателите в Турция дават своя избор за президент на страната и за състава на 27-ия парламент.
Право на глас имат над 56 милиона турски жители, разкрити са над 180 000 изборни секции.

Гласуването в чужбина към този момент приключи. От над 3 милиона турци, пребиваващи в други страни, своя глас са дали към 1.4 милиона гласоподаватели.

За гласовете на жителите се борят шестмиа кандидат-президенти. За местата в Народното събрание се борят 3 независими партии и 2 обединения.

Тези избори са съдбовни за бъдещето на Турция, защото при нова победа на настоящия президент Реджеп Таип Ердоган, страната евентуално дефинитивно ще скъса с модела на Кемал Ататюрк и напъните на генерации турци да градят общество по европейски модел.

Очаква се след изборите да влязат в действие конституционните промени, съгласно които пълномощията на президента се уголемяват доста - той поема изпълнителната власт, а премиерският пост отпада. Освен това се планува той да назначава министрите и те да са виновни пред него, а не пред Меджлиса. Мандатът става петгодишен, с опция за преизбиране.

Данните на социолозите демонстрират, че Ердоган може да не бъде определен на първи тур. Това би дало късмет на опозицията да гласоподава единно за съперника му на втория тур и страната да има нов държавен глава.

Вчера над милион гласоподаватели се събраха на протест в Истанбул, с цел да поддържат Републиканската национална партия Мухарем Индже.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР