Днес Исландия празнува 30-ата годишнина от вдигането на десетилетната забрана

...
Днес Исландия празнува 30-ата годишнина от вдигането на десетилетната забрана
Коментари Харесай

Исландия празнува 30-ата годишнина от отмяната на забраната на бирата

Днес Исландия чества 30-ата годишнина от повдигането на десетилетната възбрана на бирата и отбелязва народен ден на бирата, осведоми Асошиейтед прес.

Кехлибарената напитка е неразрешена в Исландия в продължение на 74 години, до момента в който през това време всички останали питиета са били изцяло законни. В последна сметка тази алкохолната особеност завършва на 1 март 1989 година.

Табуто върху бирата е последица и излишък от епохата на възбраната й в страната, която стартира през 1915 година, когато популацията гласоподава на референдум всички алкохолни питиета да бъдат оповестени за противозаконни.

Частичната й анулация идва 7 години по-късно заради икономическа нужда - Испания отхвърли главния експорт на Исландия - риба, в случай че Исландия не купува испански виновност.

Забраната е анулирана с различен народен референдум през 1933 година, само че болшинството на гласувалите за легализирането на алкохола е прекомерно едва и, с цел да бъде успокоено мощното придвижване на въздържателите, исландският парламент взема решение, че бирата ще остане отвън закона.

Злоупотребата с алкохол продължава да бъде проблем в Исландия, където всеки десети мъж на възраст над 15 години е минал през рехабилитация най-малко един път в живота си, съгласно водещия център за битка с пристрастяването към алкохола.

Тъй като алкохолизмът към момента е необятно публикуван, множеството исландци поддържат строгите държавни ограничавания върху продажбите на алкохол. Освен в питейните заведения, в страната, в това число и алкохолна бира, се продава единствено в държавни монополни магазини с лимитирано работно време и високи акцизи.

Бирата коства към 1100 крони в питейните заведения, а бутилка водка Смирноф (Smirnoff) може да се купи за 67 $ в магазините.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР