Днес iPhone отбелязва своя 15-ти рожден ден. Макар устройството да

...
Днес iPhone отбелязва своя 15-ти рожден ден. Макар устройството да
Коментари Харесай

iPhone навършва 15 години

Днес iPhone отбелязва своя 15-ти рожден ден. Макар устройството да беше показано от Стив Джобс на 9-ти януари 2007 година, за негов рожден ден се счита 29-ти юни, защото тогава започнаха продажбите му.

"Днес ще напишем малко история ", споделя Джобс по време на представянето на устройството. Тогава той споделя, че телефонът е разработван две години и половина. "От време на време се появява революционен артикул, който трансформира всичко... Човек би имал доста огромен шанс, в случай че има опция да работи единствено по един подобен артикул в кариерата си. Apple има огромното благополучие да предложи няколко такива ", добавя тогава той.

iPhone беше показан като опит да се обединят другите типове устройства в едно. Той надалеч не беше първият смарт телефон на пазара, само че се оказа този, който откри вярната формула и завоюва интереса на потребителите.

Първоначално устройството беше посрещнато с подигравка от някои съперници. Тогавашният изпълнителен шеф на Microsoft Стив Балмър неколкократно подлагаше на критика iPhone и не виждаше смисъл в устройството. По това време известни бяха смарт телефоните с хардуерни клавиатури и се смяташе, че те ще са желани от бизнеса.

Само че iPhone не беше ориентиран към бизнеса, а към елементарните консуматори. Той е смарт телефон за развлечение, за всекидневието. Основните му акценти не бяха бизнес функционалности, а камерата, музиката, интернет сърфирането и други

Дълго време Джобс държеше iPhone да остане съвсем същия. Той беше срещу стартирането на разнообразни версии и размери на екрана и смяташе, че това ще фрагментира и утежни цялостното качество на устройството.

След като се отдръпна от Apple обаче, неговият правоприемник на поста Тим Кук (лично определен и подготвян от Джобс с години) промени това. Той разреши основаването на разнообразни модели на iPhone, което с времето усили продажбите на устройството още повече.

Днес iPhone е най-продаваният модел смарт телефон. През юли 2016 година Apple разгласи, че е продала 1 милиарда броя от другите модели на устройството. Именно iPhone се трансформира в главния източник на приходи на компанията и има основна роля тя да стане най-скъпата в света за известно време. Дори и сега пазарната ѝ капитализация е над 2 трилиона $.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР