Днес институциите на ЕС и над 500 граждани направиха оценка

...
Днес институциите на ЕС и над 500 граждани направиха оценка
Коментари Харесай

Конференция за бъдещето на Европа: гражданите искат повече от ЕС

Днес институциите на Европейски Съюз и над 500 жители направиха оценка на последващите дейности по отношение на предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Европейският парламент беше хазаин на днешното събитие за противоположна връзка във връзка на Конференцията за бъдещето на Европа в Брюксел, в което участваха представители на Парламента, Съвета и Комисията, както и жители, които бяха в основата на работата на Конференцията. Те разгледаха по какъв начин институциите на Европейски Съюз извършват предложенията на Конференцията.

Откривайки събитието за противоположна връзка, ръководителят на Парламента Роберта Мецола съобщи: „ Европейският парламент е подготвен да даде своя принос за осъществяването на предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа в полза на 450-те милиона европейци, които съставлява. Визията изисква храброст. Когато става въпрос за осъществяване на предложенията на жителите, нито едно предложение за смяна не би трябвало да бъде забравено. Конференцията за бъдещето на Европа и показаните оферти не са краят. Бъдещето няма последна дата. Бъдещето е в развой на създаване. Такъв е и нашият Съюз “.

Ги Верхофстад, в качеството му на някогашен съпредседател на Конференцията, разяснява: „ Във времена на неустановеност политиката се нуждае от визия за това, което следва. С Конференцията за бъдещето на Европа жителите показаха пътя напред. Събитието за противоположна връзка е моментът да обсъдим какво ние, политиците, сме създали със заключенията, които постигнахме дружно предходната година, и да погледнем напред. Защото нашият ангажимент към момента не е завършил: би трябвало да продължим да изпълняваме освен предложенията, само че и духа, в който те бяха написани – една нова концепция за Европа, подобаваща за провокациите на бъдещето “.

Съветът беше показан от министъра по европейските въпроси Микулаш Бек от Чешкото председателство. Заместник-председателите Марош Шефчович, Дубравка Шуица и Маргаритис Схинас представляваха Комисията.

Дебати с жители

Последвалите диспути бяха отдадени на главните провокации, пред които е изправен Съюзът през днешния ден, в това число нападението на Русия над Украйна и последствията от него за всекидневието на европейците, както и нуждата от ускорение на процеса на реализиране на енергийна самостоятелност в Европейски Съюз. Много оратори се стопираха на институционалните промени, които ще са нужни за цялостното осъществяване на предложенията на Конференцията, в това число тези за данъчното облагане на мултинационалните компании и съдействието във външното измерение на дейностите на Европейски Съюз.

В течение на деня жителите повдигнаха въпроси по голям брой тематики, които са включени в предложенията на Конференцията, в това число: изменението на климата и околната среда; физическото и психическото здраве; образованието и културата; цифровия преход; провокациите, свързани с миграцията; заканите за европейските полезности и бюджета на ЕС; положението на европейската икономика; и ролята на младежите във всички тези области.

Многократно беше упомената вероятността за привикване на Конвент за преразглеждане на Договорите на Европейски Съюз, както и евентуалното активиране на „ клаузите за преход “ в съществуващата рамка и нуждата от по-нататъшно възстановяване на връзката сред институциите на Европейски Съюз. Уроците по народна власт на присъединяване, извлечени от това траяло цяла година невиждано упражнение, също заеха значимо място в обмена на отзиви, в това число желанието на Комисията да провежда съвещания с жителите преди значими законодателни оферти. Гражданите показаха оферти за това по какъв начин да се подсигурява, че гласовете на всички участници се чуват еднообразно, макар езиковите и структурните бариери.

Членове на Екологичен потенциал подчертаха, че Парламентът ще продължи да прави всичко належащо, с цел да подсигурява, че извършва главната си задача да държи Европейски Съюз виновен пред всички европейци, като в същото време показаха съответни образци за това по какъв начин предложенията на Конференцията са се трансформирали в съществени мотори в работата на Екологичен потенциал, в сходство с техните цели и целите на техните политически групи. Повечето от тях повториха апела на Парламента за определяне на Конвент за преразглеждане на Договорите на Европейски Съюз и означиха, че във всички парламентарни комисии се работи по завършването на всеобхватния отчет за законодателната самодейност по отношение на предложенията му за тази цел. Няколко оратори показаха противоположни отзиви, като сложиха под подозрение изгодата от Конференцията, осъдиха потреблението на парите на данъкоплатците и се изрекоха срещу посоката на развиване на Европейски Съюз като цяло.

Контекст

49-те оферти на Конференцията включват над 300 ограничения за постигането им в девет тематични области, учредени на рекомендациите на европейските и националните цивилен панели, както и на данните от национални прояви, многоезичната цифрова платформа и полемиките в границите на деветте тематични работни групи и пленарната сесия. Трите институции започнаха процеса на осъществяване и следващи дейности по отношение на предложенията на Конференцията в сходство със съответните си пълномощия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР