Днес името на полския град Гданск или Данциг (на полски:

...
Днес името на полския град Гданск или Данциг (на полски:
Коментари Харесай

Гражданите на Гданск чуват първите изстрели от Втората световна война

Днес името на полския град Гданск или Данциг (на полски: Gdańsk; на немски: Danzig) ни връща към първия ден на Втората международна война. Претенциите на Германия към Свободния град Гданск стават основен мотив за нападението над Полша. На 1 септември 1939 година германците афишират включването на Данциг в състава на Третия райх и минават към разпродажба на всички полски институции на негова территория, основни от които са полското пощенско ръководство и Военно-транзитният склад, явяващи се първите цели на немското нахлуване при започване на нашествието.

Отбраната на полуостров Вестерплате, на полския бряг на Балтийско море, покрай град Гданск е първата борба от Втората международна война.

Според немската агитация войната стартира сякаш поради отхвърли на Полша да съобщи на Германия свободния град Данциг (Гданск) и да ѝ даде правото да построи екстериториални транспортни автомагистрали за Източна Прусия. Според самия Хитлер „ става дума за уголемение на виталното пространство и обезпечаване на снабдяването, както и за решение на балтийския проблем “. На войната против Полша се гледа като на първи стадий от битката за международно владичество. Успешното довеждане докрай на войната с Полша доста би подобрило позициите на Германия по отношение на европейските ѝ противници – Англия и Франция, които в лицето на Полша биха изгубили своя съдружник на изток. През лятото на 1939 година в Европа се основава обстановка, която е удобна за Германия - англо-френско-полската коалиция не съставлява едно цяло нито във военно, нито в политическо отношение – засилена е увереността, че Англия и Франция няма да подхващат съществени ограничения при вероятно нахлуване над Полша. Освен това Германия изпреварва своите съперници в подготовката за война. Същевременно, по силата на пакта Рибентроп-Молотов, територията на Полша е авансово разграничена със Съюз на съветските социалистически републики.

Вечерта на 31 август 1939 година бойци от Секретен сътрудник нахълтват в зданието на радиостанцията в град Глайвиц (Гливице), покрай границата с Полша. Инсценирайки нахлуване на немска територия, те прочитат авансово написан текст на полски език. За по-голяма меродавност са докарани няколко престъпни нарушители, преоблечени в полска военна униформа, които са убити на място.

А на 1 септември 1939 година в 4 часа и 45 минути, в сходство с План "Вайс " ( "Бяло ") Луфтвафе нанася удари по летищата, информационните възли, икономическите и административните центрове на Полша. Те не работят на огромни обединения, само че покриват голям периметър. Германският линеен транспортен съд "Шлезвиг-Холщайн ", авансово дошъл в региона на полското крайбрежие, открива огън по полуостров Вестерплате. Сухопътните сили на Вермахта минават границата малко преди 6 часа същата заран. Концентрацията на предните полски пехотни сили не разрешава да водят ефикасни отбранителни сражения против моторизираните и бронетанкови дивизии на съперника. Настъплението е улеснено от обстоятелството, че полските водачи се отнасят с пренебрежение към укрепването на отбраната и разчитат най-вече на контраатаки. По тази причина моторизираните нашественици съумяват напълно елементарно да нахлуят надълбоко в територията на Полша. Така оперативните проекти на немското командване се развиват безпогрешно в една първа проява на теорията за мобилната война - блицкриг ( "светкавична война ") - нападателна оперативна военна теория, която се състои от предварителна бомбардировка (с артилерия или ВВС) и следваща офанзива с моторизирани сили, които употребяват детайлите на експедитивност и изненада за попречване построяването на хомогенна вражеска защита.

Гданск е шестият по величина град в Полша, и най-важното полско пристанище. Градът се намира в историческия район Гданска Померания, ситуиран край брега на Балтийско море. Гданск е ситуиран край Гданския залив в южната част на Балтийско море, в устието на река Мотлава при вливането й в Ленивка, един от ръкавите на река Висла. Населението на града възлиза на 460 517 души.

Ви́сла (на полски Wisła, на немски Weichsel) - най-важната и дълга река в страната, както и най-дългата и втора по пълноводност (след Нева) в басейна на Балтийско море. Дължината й е 1090 км, а тя се влива в морето в Гданския залив на 15 км източно от Гданск.

Гданск е упоменат за първи път през 997 година в летопис за Св. Адалберт Пражки (католически светец, изключително уважаван в Бохемия, Полша и Унгария. На него се приписва авторството на най-старите известни чешки и полски духовни песни - "Господи, помилуй нас " и "Богородица ") с името - Gyddanyzc.

Археологическите разкопки откриват, че на територията на Гданск е имало поселение още през V век. Славяни от племето поморяни стартират да заселват региона през VII век, а немски колонисти в XII век.

Стратегическото място на Гданск е причина градът да е обект на доста ползи и борби. На 14 ноември 1308 година Гданск е превзет от Тевтонския медал (тевтонски произлиза от латинското teutonicus - немски) - третият огромен рицарски медал, учреден по времето на кръстоносните походи в Палестина след Ордена на йоанитите (Малтийския орден) и Ордена на тамплиерите. Германският медал действа и в наши дни). От 1361 година градът става член на Ханзейския съюз (в Северна Европа в интервала сред XII и XVII век. Съюзът построява и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и огромна част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои лични закони и взаимно си обезпечават помощ и защита).

След края на Тринадесетгодишната война сред Полско-литовската страна (или Жечпосполѝта) и Тевтонския медал (1466 г.) Гданск става част от Полша. В резултат на разделянето на Полша през 1793 година градът е причислен към Кралство Прусия, в което остава до края на Първата международна война.

Според Версайския кротичък контракт (юни 1919 г.) Гданск получава статут на свободен град, ръководен от Общество на народите. През 1939 година Третият райх си връща града.

След края на Втората международна война Гданск минава към Полша, с което от Германия са отделени райони от изключителна значимост за историята и културата на немския народ.

Гданск е отечество на Гюнтер Грас (Günter Grass, 1927 г.) - немският публицист, стихотворец, драматург и журналист, Нобелов лауреат за литература през 1999 година. Още с първия си разказ "Тенекиеният тъпан " (Die Blechtrommel, 1959 г.) той се трансформира в самобитен представител на поколението немци, израснали по времето на нацизма. В същото време поради някои свои творби той е упрекван от интернационалните интелектуалци и общност в антисемитизъм.

В полския град е роден и немският мъдрец Артур Шопенхауер (Arthur Schopenhauer, 1788-1860 г.), създател на "Светът като воля и визия " (на немски Die Welt als Wille und Vorstellung) - главният му метафизичен труд. Авторът стартира да написа текста през 1814 година и го приключва в края на 1818-а, a през идната година излиза в дребен тираж първото издание. Влияние върху творбата оказват Имануел Кант, Платон, будизмът и индийската философия (в частност веданта). Самият Шопенхауер смята книгата си за свое главно създание.

УЕФА реши финала на шампионата Лига Европа през сезон 2019/2020 да се играе на "Арена Гданск " в полския град Гданск.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР