Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито

...
Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито
Коментари Харесай

Марозия. Повелителката на папи

Днес името Марозия е известно на малко на брой. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрани от вниманието на формалните хроникьори и историята я не помни. Но средновековните историци назовават нейния век saeculum obscurum - „ тъмният век “, а модерните - „ епохата на порнокрацията “. В основата на тези мрачни понятия стои една жена - Марозия.
Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, но има божиите блага хубост и разум. Без царски генезис, само че предопределена от родителите си да господства, на нея й е съдено да го прави посредством други, в сянката на мощните на деня. А това в нейния десети век са папите. При близо вековния си живот тази жена става любовница, майка, вуйна, баба и прабаба на общо седем папи, подписва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и огромната обич. И огромната болежка в любовта.
Романът на Ерик Валц „ Марозия “, основан на щателни изследвания, разкрива живота на една невероятна жена, мощна, само че и слаба, стопанка, само че и жертва на своето време. Една изключителна и несправедливо потънала в давност орис.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР