Днес имах разговор с началника на НСО - ген. Красимир

...
Днес имах разговор с началника на НСО - ген. Красимир
Коментари Харесай

Румен Радев: В скандала на ”Росенец” са участвали служители от НСО, Пеевски и Доган не трябва да се охраняват

Днес имах диалог с началника на НСО - ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие са чиновници на НСО, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти.
Не един път съм заявявал, че България ще се трансформира в просперищата европейска страна, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За страдание законите и правата на жителите не престават да се погазват.
Примерите са доста, само че когато обществено се нарушават съществени конституционни права това ерозира така и така разтърсеното доверие.
Настоях още на следващия ден да се свика тричленната комисия и още веднъж да се прегледа нуждата от защита на НСО на въпросните лица, уточни той.
Относно правомерността на техните дейности е в ход е служебна инспекция. Отдавна заявих, че господин Пеевски и господин Доган не би трябвало да се охраняват от НСО, това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на господин Борисов. Кого в допълнение ще охранява НСО зависи не от президента, а по закона от тричленна комисия – ръководителя на ДАНС, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и началника на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и Министерство на вътрешните работи дефинират дали към някое лице има опасност, а НСО реализира защита.
Миналия декември по мое гледище началникът на НСО събра още веднъж тази комисия за са се реши нуждата от защита на тези лица. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха нуждата те да бъдат охранявани.
Днес настоях ген. Станчев още веднъж да свика още на следващия ден тази комисия и още веднъж да бъде преценена опасността за тези лица и още веднъж да бъде преценена нуждата от защита от НСО.
Очаквам комисията за надзор в Народното събрание да извършва функционалностите си за надзор и защита. Редно е държавното управление, прокуратурата и локалната власт да извършат инспекция и при установено отклоняване от законите да се подхващат ограничения.
Приетият през 2015 година действително лиши пълномощията на президента за контролът, който е в ръцете на изпълнителната власт и Народно събрание. Ако някои не могат, или не желаят да упражняват надзор, дано ми възстановят пълномощията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР