Днес Иисус често се представя като брадат мъж с руса

...
Днес Иисус често се представя като брадат мъж с руса
Коментари Харесай

Откриха изключително ранна картина на лицето на Иисус в древна израелска църква

Днес Иисус постоянно се показва като космат мъж с руса коса. Ако разгледаме по-внимателно по какъв начин е бил рисуван в античността обаче, ще забележим човек, който се приближава доста повече до оня Христос, който виждаме в западните произведения от Ренесанса (например „ Последната вечеря “ на Леонардо да Винчи или “Разпятие Христово ” на Диего Веласкес.

Археолози от Университета на Хайфа в Израел откриха незнайна до момента картина на Иисус (на към 1500 години) в ранновизантийска черква в пустинята Негев в южен Израел.

За страдание, Слънцето през вековете не се е отразило изключително добре на изображението. Това, което е останало от него, са няколко бледи линии и подмятания за цветове. Въпреки това специалистите настояват, че в миналото тук се е намирало нещо доста значимо.

Виж още: Криминалисти разкриват по какъв начин в действителност е изглеждал Исус

„ Озовах се на вярното място, в верния миг и от подобаващия ъгъл. Внезапно зърнах очи “, споделя Ема Маян-Фанар, основният началник на разкопките.

„ Това бе лицето на Иисус по време на неговото кръщене. И той ни гледаше. “


Картината (в ляво) и нейната хипотетична реорганизация (вдясно). Източник: Dror Maayan/Antiquity

Археолозите имат вяра, че тази картина е изобразявала значима религиозна фигура с къса къдрава коса и без брада. Нейният нос е бил дълъг, а към главата е имало ореол. Тъй като изображението се е намирало над баптистки купел с формата на разпятие, те допускат, че в действителност става дума за кръщенето на Христос – постоянно срещана сцена в християнското изкуство.

Това обаче не е нормално изображение на Иисус. По всичко проличава, че евентуално става дума за първата картина на сцена от кръщенето на Христос от интервала преди Иконоборството, която откриваме в Светите земи.

„ Разпознаването на лицето на Иисус в тази картина си е изобретение единствено по себе си. То е част от иконографската система, при която Христос се рисува с къса коса. Тя е била изключително публикувана в Египет, както и в Сирия и Палестина, само че отсъства в късното византийско изкуство “, пишат създателите на изследването.

„ Ранните текстове от VI век включват полемики, отдадени на достоверността на лицето на Христос (включително на косата му). На базата на иконографията ние можем да предположим, че картината е нарисувана през VI век. “

Повече по тематиката може да прочетете в Antiquity.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР