Днес и утре в хотел Империал в Пловдив се провежда

...
Днес и утре в хотел Империал в Пловдив се провежда
Коментари Харесай

Борисов в Пловдив: У нас безработица няма, има достатъчно работна ръка

Днес и на следващия ден в хотел " Империал " в Пловдив се организира първият по рода си Икономически конгрес Пловдив, проведен по сходство на Делфийския стопански конгрес и от същия уредник Симеон Цомокос. Днес министър председателят Борисов персонално му благодари при откриването на събитието, като акцентира ролята му и в други основни прояви в страната, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Повече от 80 потвърдени в сферата си персони от България и Европа ще вземат участие във форума с отчети, които ще разпознават и оценят основни провокации пред икономическия напредък. Идеята е да се споделят новаторски корпоративни обществени практики в частния бранш, които да очертаят курс към по-конкурентни стопански политики в България и Югоизточна Европа.

Пред участниците във форума Борисов разказа обстановката в страната в съвсем половинчасово одобрение. Той увери непознатите предприемачи, че у нас безработица няма, има задоволително работна ръка, а автомагистрала " Тракия " към този момент е отесняла поради новите компании, най- към този момент в IT бранша и индустрията. Борисов уточни цифрите- повече от 5,7% износ; по-малко от 6% безработица; 10 % плосък налог на приходите и 20 % Данък добавена стойност. „ И по този начин ще бъде до момента в който ние сме на власт, “ сподели той и увери участниците, че до края на годината 25-те % външен дълг ще станат 24.

Сред уредниците е и Центърът за демократични тактики, а в словото си министър председателят няколко пъти се обърна непосредствено към неговия шеф Иван Кръстев- " Не се ръководи елементарно в този див популизъм, в който се намира света и България, само че да се спрем на позитивното, както споделя българският Конфуций Иван Кръстев ", сподели той. После мина гладко към външната политика на Балканите, като напомни по какъв начин до неотдавна и ние самите наричахме района си " барутен погреб ", само че обстановката към този момент е друга с помощта на волята на България, Гърция и Македония. Премиерът напомни и проблемите с бежанските протести в Харманли и Овча купел преди две години и увери гостите, че повече нито един емигрант няма да стъпи в страната. " С вродената ми невзискателност ще припомня, че всичко това се дължи на нас ”, сподели той. Всеки път, като пристигна Българска социалистическа партия на власт, секват фондове, контрабандата и дългът порастват ". С тези думи министър председателят очерта настоящата тематика с вота на съмнение и мина нататък, споменавайки даже и избягалия и погубен по-късно пандизчия Владимир Пелов.

После се върна към икономическата тематика и заяви, че през идната седмица ще бъде пуснат интерконекторът с Турция, а за този с Гърция ще има търг за тръбите. Предаде доста поздрави на президента на Азербайджан Назърбаев по присъстващата на форума посланичка Наргиз Гурбанова, споменавайки доставките на газ оттова.

" Комплексният подтекст на растежа " е мотото, под което ще преминат двата дни на първия Икономически форум- Пловдив, в него се включват членове на българското държавно управление в това число заместител министър-председателят Томислав Дончев, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, други представители на държавното ръководство, както и представители на частния бранш в България. Сред непознатите участници са министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, районният шеф на Световната банка за страните от Европейски Съюз Аруп Банерджи, държавния секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, някогашният държавен министър и министър на търговията и вложенията на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, някогашният министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия, Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи публичното мнение персони от Европа.

Темите, които се разискват, са визиите за бъдещето на Европейски Съюз, геополитиката на района, разширението на еврозоната, енергийният съюз на Европейски Съюз, банковият съюз на Европейски Съюз, вероятностите пред Западните Балкани, капиталообразуването и развитията в региона на директните задгранични вложения в България, корупцията в страната, районното развиване и икономическите клъстери, подобренията в просветителните резултати, демографията, навлизането на роботите и изкуствения разсъдък. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР