Днес и утре са дни на траур в памет на

...
Днес и утре са дни на траур в памет на
Коментари Харесай

ДНИ НА ТРАУР: Сбогом, Светейши Владико!

Днес и на следващия ден са дни на печал в памет на Българския патриарх Неофит. Негово Светейшество умря в сряда късно вечерта на 78 години.

Поклонението пред тленните му остатъци ще стартира в 09:00 ч. тази заран, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". През целия ден миряните ще могат да отдадат респект и да се сбогуват с патриарха.

Все още площадът пред храм-паметника е празен, само че не по този начин се чака да бъде денем.



Утре сутринта ще бъде отслужена заупокойна литургия в храма " Св. Александър Невски ", след което ще бъде осъществено опелото.

В събота с литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Погребението се провежда от Варненския митрополит Йоан, който е краткотрайният наместник на Св. Синод. Във вторник или сряда ще бъде определен наместник-председател, който да дава отговор за избора на нов патриарх в границите на идващите 4 месеца. Девет от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години.



Според Правилника за използване на Закона за държавния протокол Министерският съвет афишира със свое решение Ден на народен печал. При разгласен ден на печал националният байрак на постройките на всички държавни институции се спуска на половина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги. 



В Правилника за използване на закона се показва още, че в Ден на народен печал националните медии трансформират стратегиите си в сходство с условията, като анулират увеселителни и несъответствуващи за случая излъчвания, и спомагат за осведомление на популацията.

Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на авансово проведени публични и всемирски събития, като се изключи тези от персонален темперамент, следва да бъде съобразено с националния печал, отсрочено или анулирано, написа още в документа. 



Вчера митрополитите и духовниците от Софийска епархия се сбогуваха с патриарха в храма " Света Марина " в двора на Софийска митрополия, който бе обичан на дядо Неофит.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР