ДНЕС И УТРЕ: новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams

...
ДНЕС И УТРЕ: новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams
Коментари Харесай

Софийската опера излъчва две перли от Златния си фонд в онлайн програмата си този уикенд

ДНЕС И УТРЕ: новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams са оперите „ Дон Кихот “ от Масне с Орлин Анастасов и „ Джоконда “ от Понкиели с Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева. На премиерата през 2000 година в Токио участва японският император Акихито.

Софийската опера и балет продължава своята онлайн стратегия на формалния си фейсбук профил, показвайки определени заглавия на своята лишена от опция да я гледа онлайн аудитория.

На 21 март от 17:00 часа ще бъде излъчена операта „ Дон Кихот “ от Жул Масне .

Идеята за слагането на операта „ Дон Кихот “ у нас е на Николай Гяуров, който предлага на Пламен Карталов да сложи с негово присъединяване тази рядко изпълнявана творба.

По неопреодолими аргументи, Гяуров не съумява да се превъплъти в Рицаря на печалния облик, само че режисьорът не се отхвърля от плана, който по-късно ще посвети на своя другар Гяуров във връзка 80 годишнината от рождението му. С ролята на Дон Кихот се заема Орлин Анастасов, млад български бас с голяма интернационална кариера. Венцеслав Анастасов е Санчо Панса, а Цвета Сарамбелиева – Дулсинея. Диригент е Франческо Роза.

Международната рецензия дава най-висока оценка на постановката на Софийската опера, а камерзенгер Анна Томова- Синтов показва с най-щедри думи възторга си за спектакъла и не икономисва суперлативи за сътрудниците си и модерната постановка.

„ Дон Кихот “ на сцената на Софийската опера е една необикновена и забавна трактовка на героите, извадени от страниците на романа от епохата, пренесени и оставени в конфликта им в съвременността ни, без да се не помни безконечната тематика за любовта и идеала.

На 22 март от 16:00 часа ще бъде показана операта „ Джоконда “ от Амилкаре Понкиели , с блестящите превъплъщения на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова - Иса и други Оркестър, Хор и Балет на Софийската опера. Диригент – Георги Нотев.

На премиерата на " Джоконда " в Токио през декември на 2000 година, участват японският император Акихито със брачната половинка си. В антракта на представлението императорската двойка се среща с Пламен Карталов и брачната половинка му и беседва за извънредно сполучливия гастрол на Софийската опера в Япония.

Императорът признава, че за първи път посещава режисура на задграничен оперен спектакъл и за него е наслада и чест да се допре до огромното изкуство на Софийската опера. Като принц, той е посещавал страната ни и пази в сърцето си най-скъпи мемоари за България. Подробности могат да се видят в неповторимия документален кино роман на журналистката от Българска национална телевизия Даниела Кънева.

Записът, който ще бъде излъчен е от 1999 година, преди гастрола на Софийската опера в Япония през 2000 година

" Инициативата на Софийската опера с перли от репертоара, предавани онлайн, не е акция, тя е взаимоотношения и още по-голяма непосредственост с нашата аудитория.

Репертоарът на първия оперен спектакъл на България е голям. Много от постановките в годините са записвани. Никога не сме ги излъчвали онлайн. И в този момент, когато всички сме подложени на бягство и избавление от невижданото тестване КОВИД 19, и публиката и целият спектакъл, сякаш се намираме на полесражение.

За да бъде Софийската опера на предната линия за избавление на духовността и контакта с живото изкуство, намерихме нашия път към публиката, а по този начин и следваме образеца на най-големите оперни театри по света, да излъчваме онлайн свои оперни и балетни постановки.

Сигурен съм, че платформата ни SOFIA OPERA PEARLS STREAMS, ще открие нови светове за доста хора, които ще гледат спектаклите онлайн. “. С това обръщение, кани публиката шефът на Софийската опера и балет Пламен Карталов.

Софийската опера ще афишира нови заглавия и ще продължава да прави налични своите спектакли за своята аудитория по време на изключителното състояние.

Актуална информация за програмата на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS може да бъде открита на формалния уебсайт на Софийската опера www.sofiaopera.bg и на фейсбук страницата на първия ни оперен спектакъл.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР