Днес и през следващите два дни можем да станем свидетели

...
Днес и през следващите два дни можем да станем свидетели
Коментари Харесай

Леден дъжд – това явление може да бъде много опасно!

Днес и през идващите два дни можем да станем очевидци на рисково метеорологично събитие или така наречен „ мразовит дъжд”. Какво съставлява той и за какво би трябвало да бъдем деликатни.

Ледените кристали на снега навлизат в област от атмосферата, която е с по-висока температура. Ако можехме да насочим микроскоп към някоя снежинка, щяхме да забележим, че от топлината тя се стопява в елементарна водна капка, оповестява bTV.

Но покрай земната повърхнина въздухът е леден и тя още веднъж замръзва. Получава се нещо като бонбон с заряд – обвивката е твърда и замръзнала, а вътре водата е течна.

Когато падне на земята, образува тъничък пласт лед.

През зимата това е постоянно събитие в северните американски щати и Канада. Прилича на нежно стъкло, само че хубостта му е лъжлива и рискова. Ледената кора няма никакво сцепление с гуми, подметки или каквото и да било.

Леденият дъжд може да покрие електропреносната мрежа и да докара до спирания на тока. Въпреки че се отличава от поледицата, той също е опасност за всеки на пътя.

Леденият дъжд е еднообразно подъл за пешеходците и водачите. От КАТ припомнят на водачите да съблюдават отдалеченост и ограничавания на скоростта.

Пешеходците би трябвало да заобикалят заледени настилки и пространства под климатиците на постройките, където водата замръзва.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден синоптици предизвестиха, че необичаен феномен ще вледени Дунавската низина и демонстрираха забавна КАРТА .

А единствено преди към час проливен дъжд се излива над София, а Емо Чолаков разпъва локуми за южняк снегояд .

Какво ще е времето по дни и часове към този момент може да видите в най-новата графа на БЛИЦ, в която ще ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР