Днес християните празнуват един от най-светлите, семейни и религиозни празници

...
Днес християните празнуват един от най-светлите, семейни и религиозни празници
Коментари Харесай

Бъдни вечер е!

Днес християните честват един от най-светлите, фамилни и религиозни празници - Бъдни вечер. Според Библията на този ден стартират родилните страдания на Дева Мария. Празникът е отдаден на дома, огнището, фамилията и на умрелите предшественици. Всички знаем, че тогава е последният ден от 40-дневните Велики пости и на трапезата се сервират единствено постни ястия нечетен брой (седем или девет), само че не са малко и обстоятелствата, които ни убягват. Самото честване обаче не трябва да се приема единствено като една вечеря, а като обред, в който значение има всеки знак.

Името на празника произлиза от "бдение " или "бъднини ". В първия вид се залага по-силно на християнската символика, а точно - с молитва да се посрещне раждането на Спасителя. Вариантът "бъднини " пък отразява езическите вярвания. Според тях раждането на младия господ се свързва с възкръсването на цялата природа и се приема за начало на новата година. Това е и повода на Бъдни вечер да се правят голям брой ритуали, които би трябвало да донесат шанс и изобилие в дома.

Освен, че в навечерието на Коледа фамилията се събира дружно, на всеки от неговите членове е отредена друга задача за подготовка на "вечерята ".

Ето и какви са някои от тях:

Домакините

Жените, даващи живот, са свързани с плодородието. Затова те се заемат с приготвянето на празничната вечеря. Както и за Великден, по този начин и тук от особена значимост е замесването на обредните хлябове. Ритуалът стартира в ранни зори, с носенето на "мълчана " вода от младите девойки. Наименованието идва от обстоятелството, че те не трябва да проговарят по пътя. С въпросната мълчана вода домакинята на дома замесва кръгла пита (като слънце), която се назовава "боговица " или "бъдняк ". Вътре се поставя сребърна пара за шанс и дрянови пъпки и здраве. Отгоре обредният самун се украсява с плодове, житни класове и кръстове, направени от тесто. Вярва се, че тези знаци на плодородието и изобилната годишна продукция би трябвало да донесат благоденствие. В подготовката на хлябовете не би трябвало да вземат участие момите за женене, заради повода, че могат да отнесат със себе си плодородието, в случай че изоставен дома.

Ястията

Освен питата на трапезата се поставят и храни, които набъбват. Идеята е тъкмо като тях да набъбват благосъстоянието и плодородието в дома. Със символно значение са и сушените плодове и ядките (главно орехи). Чесънът пък защищава от зло и заболявания, а медът е благопожелание за сладостен живот. Едни от главните ястия са пълнени сушени чушки, сарми, зелник, тиквеник, жито с мед и орехи, чесън и ошав.

Мъжете

Докато дамите приготвят ястията, мъжете извършват обреди за отбрана на дома. Те се заемат с избора и отсичането на бъдника, който символизира Световното дърво, крепящо реда и хармонията в света. Докато се транспортира към дома бъдникът, не да допира или пада на земята. Дървото би трябвало да е пълен дънер от дъб или круша. В огнището се слага от стопанина дома, само че се възпламенява от най-възрастния, и се оставя да гори цяла нощ. Пламъците от този огън имат пречистваща мощ и пазят от зли сили. Народните поверия гласят, че в навечерието на Коледа небето и пъкълът краткотрайно се отварят и измежду хората бродят караконджули и таласъми. Пепелта от изгорялото обредно дърво не се изхвърля. Част от нея се разпръсква по нивите за изобилие, а останалата се пази като средство против зли сили.

Вечерята

Върху трапезата на Бъдни вечер се подреждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11, като поверието гласи, че колкото повече са те, толкоз по-богата ще е годината. Когато трапезата е подготвена, цялото семейство би трябвало да седне дружно към нея. Тя от своя страна би трябвало да е поставена на земята върху плява, с цел да се пресъздава ситуацията от раждането на Младенеца. След това стопанинът разчупва боговицата, като първото парче постоянно е за мъртвите (или Богородица), а второто - за къщата. Ако сребърната пара е в някое от тези две части, това значи, че годината ще е доста добра за всички. Останалите парчета се раздават на членовете на фамилията.

На трапезата се седи дълго и никой не трябва да става. Все отново, в случай че на някой му се наложи, той би трябвало да върви наведен, като отрупано с плодове дърво. Накрая, тъкмо както са седнали, всички напущат трапезата дружно. Това се прави поради вярването, че ще узреят житните класове по едно и също време и фамилията ще бъде заедно през годината. Трапезата не се прибира и се оставя през цялата нощ. Именно поради отварянето на небето се смята, че околните покойници ще дойдат на вечеря.

Гадания

Освен всичко останало националните вярвания гласят, че на Бъдни вечер може да се види и в бъдещето. Поради тази причина се вършат разнообразни гадания за времето, плодородието и персоналната орис. Така да вземем за пример, в случай че бъдника гори добре и пръска искри, значи че през идната година реколтата ще бъде богата.

Коледуване

Бъдни вечер е и времето на коледарите. Те обикалят домовете в селището от среднощ до изгрев слънце на Коледа. В обичая вземат присъединяване единствено мъже - ергени, годеници, женени мъже от скоро и по-млади. Коледарите са облечени в обичайно празнично облекло. Калпаците им са накичени с китки и носят "шарени тояги ". Те обхождат домовете на групи, като се потегля постоянно в източна посока. Първата посетена къща е тази на най-личния човек в селището - кмета, попа и даскала. Отново поради вярването, че в тази нощ се появяват разнообразни свръхестествени същества, поверията гласят, че със своите песни коледарите имат силата да ги прогонят.

Във всеки дом извършват песни за възхвала на стопаните, доброжелание, благополучие в фамилията и добра годишна продукция. По пътя, пред вратата и в къщата коледарите пеят специфични обредни песни, разнообразни по претекстове, съгласно мястото на осъществяване и лицето, за което се пеят. От своя страна стопаните подаряват групата с коледарски краваи, пари, месо, сланина, фасул, брашно и вино. Интересно е да се означи, че в случай че коледарите не са удовлетворени от даровете, си отмъщават като завлечен вратника на двора.

Коледуването приключва с общо пиршество, на което се поканват и други женени мъже, в които са коледували. Продуктите, които останат по-късно се продават, а парите се дават на бедните, църквата, учебното заведение или читалището.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР