Днес хората по целия свят страдат от рязко поскъпване на

...
Днес хората по целия свят страдат от рязко поскъпване на
Коментари Харесай

Киев победи Москва - засега в цените на храните

Днес хората по целия свят страдат от внезапно повишаване на храните. Още през есента Организация на обединените нации разгласи, че цените на храните са се повишили с рекордните 30% през годината заради спирания на доставките, високи цени на суровините, затваряне на фабрики, политическо напрежение и така нататък, забравяйки обаче да спомене несъответстващите дейности на водещите централни банки по света. И явно бързото повишаване на цените на храните в света ще продължи и тази година. За някои страни това заплашва да утежни структурата на храненето на популацията, но други са застрашени с същински апетит.

Разбира се, Русия също не остана настрана от международните процеси: през последната година, по публични данни, цените на храните са се повишили с съвсем 12%. А някои типове артикули нарастнаха още повече: месо и домашни птици - със 17,5%, зърнени и бобови растения - с 16,1%, пилешки яйца - с 16%.

И въпреки всичко растежът на цените на храните в Русия (между другото, значително с помощта на ограниченията, подхванати от правителството) към момента беше относително сдържан - даже като се вземе поради известното съмнение към формалната статистика.

Но като предписание, съвсем всички статистически служби по света се занимават с операции в посока подценяване на формалната инфлация. Всъщност същинските майстори по този въпрос, които също по този начин знаят по какъв начин да скрият съвършено „ стърчащите “ обстоятелства под килима, към момента са англосаксонците. Други също го вършат, само че толкоз огромно и скромно, че самите тези обстоятелства се виждат с просто око.

Например растежът на цените на храните в Украйна през 2021 година е регистриран от локалната статистическа работа на равнище от 12,7%. Само малко по-високо, в сравнение с в Русия, макар съвсем цялостната липса на ограничения за ограничение на цените от страна на управляващите. Действия на невидимата ръка на пазара?

Освен това, в случай че погледнете в относително близкото минало, се оказва, че след 2017 година растежът на цените на храните в Украйна не се разграничава доста от съветските индикатори: през 2018-2019 година той беше малко по-висок (7,8% и 4,8% против 5,1% и 2,8%), а през 2020 година даже по-ниско (4,9% против 7,2%). Но ето знамение: цените на храните в магазините в Киев, които преди пет години се различаваха от московските с повече от един и половина пъти (надолу), в този момент те освен ги настигнаха, само че и ги надминаха.

И в двете столици има магазини на известна френска комерсиална верига, които продават много съпоставими артикули. И сравняването на цените в тях може да шокира тези, които към момента одобряват за аксиома евтинията на питателните артикули в Украйна. Осем години " сполучливи промени " дадоха невероятни резултати във всичко.

Във всеки случай главният хранителен артикул е хлябът. И през днешния ден самун от 400 грама в Киев стартира от цена от 52,1 рубли, което е 2,4 пъти по-високо от най-ниската цена в московския „ Ашан “ / 42-43 рубли са към 1 лев - б.пр./. Хлябът " Бородинский " в Киев коства от 68,5 рубли, тук разликата е 1,9 пъти.

Между другото, брашното в Киев към момента не е доста по-скъпо - единствено с шест % повече (52,1 рубли против 49 рубли). Но това към момента е брашно от личното произвеждане - в това време Украйна, която изнесе съвсем цялата си хранителна пшеница, към този момент е почнала да купува турско брашно, което сигурно ще бъде по-скъпо, когато стигне до търговците на дребно.

Яйцата са един от дребното артикули, които към момента можете да закупите по-евтино в Auchan /Ашан/ в Киев, в сравнение с в Москва (82,5 рубли против 100 рубли за дузина). Въпреки това, макар сравнимата цена на значимите съставки за хляба обаче, самият подготвен артикул, както беше упоменато нагоре, е доста по-скъп.

За което украинците могат да кажат „ благодаря “ на покупките на съветски газ посредством европейски компании-посредници на безумните спотови цени. И приравняването на цената на газа от украинските залежи към вносното гориво, което дава опция на хората с достъп до произвеждане на въглеводороди да доят жителите и промишлеността за милиарди долари годишно.

Цената на пилешкото филе в Киев стартира от 330 рубли, 17,5% по-скъпо, в сравнение с в Москва. Свинско филе коства от 483 рубли - още веднъж с 18% по-скъпо, в сравнение с в Москва. От месата в действителност, единствено за говеждото (за съпоставяне се взема плешка без кост) има ценови паритет.

Равнопоставеността на цените се съхранява и за варените салами - " Докторская " в Киев и Москва може да се купи от 490 рубли за кг. Но сурово пушените салами са по-евтини в Киев. Например, " Брауншвайгская " в Киевския " Auchan " коства от 1000 рубли, а в Москва от 1200 рубли.

Но тук би трябвало да се има поради, че Украйна изцяло се отхвърли от потреблението на ГОСТ и други сходни стандарти (ДСТУ), както и от всевъзможен държавен надзор върху сходството на качеството на продуктите с характерностите, декларирани от производителя.

Разбира се, отклонения от посочените характерности се срещат и при съветските производители, само че украинските им сътрудници даже официално нямат ни най-малка потребност да се преценяват с тях. Приблизително като в известния анекдот за половите благоприятни условия на дядото: " Е, той споделя – разказвай и ти. "

Що се отнася до рибата, изборът в киевския " Ашан " - и освен в него - е по-скромен, а цените на морската риба са малко (10-20%) по-високи. С речната риба обаче всичко не е толкоз просто: щуката коства 1,5 пъти повече, само че шаранът е с 15% по-евтин, в сравнение с в Москва.

Млякото в Киев е с 25% по-скъпо (започва от 50 рубли за 900 милилитра), заквасената сметана със наличие на мазнини 20% е с 40% по-скъпа (от 63 рубли за 180 грама), масло със наличие на мазнини 82,5% в Киев стартира от 140 рубли за опаковка (с 25% по-скъпо от Москва), но в Киев същинското масло - без прибавяне на растителни мазнини - е доста мъчно да се купи. И единствено за твърдите сирена (за съпоставяне беше взето " Росийский ", които към момента се продават в Киев, макар името) има паритет - от 650 рубли на кг.

Украйна е най-големият експортьор на слънчогледово масло, само че литрова бутилка олио в Киев коства съвсем един и половина пъти повече, в сравнение с в Москва - от 173 рубли.

Зеленчуците също са по-скъпи в по-голямата си част. Освен това, да вземем за пример, лук - 1,7 пъти, домати и краставици (които в този момент се внасят в Украйна от Русия ) - 1,6 пъти, моркови - 1,4 пъти. Малко по-високи са цените в Киев за зелето и сладките чушки. Само картофите са доста (1,7 пъти) по-евтини. Но това се дължи на положителната годишна продукция предходната година в Украйна и неприятната в Русия. Например преди две години картофите бяха три до четири пъти по-евтини в Русия.

С питателните артикули от раздела на бакалията обстановката е още по-недвусмислена: съвсем всички са по-скъпи в Киев. Оризът в столицата на Украйна стартира от 70 рубли, захарта от 75 рубли, а елдата от 125 рубли за кг. Всеки от продуктите е доста по-скъп, а елдата е не по-малко от 1,6 пъти - което не е изненадващо поради обстоятелството, че Украйна внася половината от тази зърнена просвета по разнообразни „ скришни “ способи от Русия.

Това са забавните метаморфози, които се случиха с цените на храните в Москва и Киев на фона на доста сходни данни от статистическите служби на двете страни за инфлацията на храните.

И има всички учредения да се счита, че разликата в цените сред двете столици единствено ще продължи да пораства – и Киев тази година ще излезе отпред, без значение от каквато и да е статистика. В същото време междинната заплата на московчаните (105 хиляди рубли) остава съвсем два пъти по-висока от междинната заплата на гражданин на Киев (57 хиляди рубли), в чийто размер обаче, разгласен от украинската държавна статистическа работа, множеството в Киев въобще не имат вяра.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР