Днес хората от село Труд, Община Марица, ще излязат на

...
Днес хората от село Труд, Община Марица, ще излязат на
Коментари Харесай

Жители на село Труд излизат на протест

Днес хората от село Труд, Община Марица, ще излязат на гражданско непокорство. Причината за митинга са мощните и интензивни миризми във въздуха от функциониращата наоколо централа за произвеждане на топло- и електрическа енергия от биомаса.

Борбата на засегнатото население с обгазяването от това произвеждане продължава към този момент 5 години.

В годините сдружението „ Бъдеще за село Труд " е алармирало всички институции и непрекъснатите инспекции са предизвикали оператора на централата да бъде малко по-отговорен към индустриалния развой. Със прекъсването на митингите болести изключителната епидемиологична конюнктура операторът стопира да извършва и минималните отговорности по отношение на обезпечаване на хигиената и съблюдаване на обикновени правила, разясниха на предния митинг жителите на селото.

От гражданското съдружие не са съгласни и с изказванието на виновните институции, че упражняват надзор върху централата, работеща с биомаса, тъй като казусът с нетърпимите миризми остава. От мнение на Министерството на здравеопазването излиза наяве,че тези миризми са нездравословни за живота на хората и не би трябвало да има такива миризми във въздуха.

Регионалната ревизия по околна среда и води в Пловдив, Министерство на околната среда и водите и РЗИ не могат да открият съществуването или неналичието на миризма във въздуха.

От „ Бъдеще за село Труд " имат упования еврокомисари да дойдат на място и да открият обстоятелства по случая в село Труд. По проблема е адресирана Комисията по петициите на Европейския парламент.

Организаторите на митинга от съдружие „ Бъдеще за село Труд " са изпратили покана за присъединяване до всички парламентарно и непарламентарно показани партии в България, до всички народни представители от област Пловдив, до Областната администрация на Пловдив и други локални управления.

Под мотото „ Търпението се изчерпа " протестиращите чакат всички поканени лица, в това число и тези, отправящи сериозна поръчка за бъдещо ръководство на страната, с цел да получат гаранция, че действителни задължения ще бъдат поети и казусът ще бъде трайно и съществено решен.

Протестът е плануван за 18.30 ч. в четвъртък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР