Днес хай-тек компаниите и техните мениджъри изглеждат недосегаеми, но спадът

...
Днес хай-тек компаниите и техните мениджъри изглеждат недосегаеми, но спадът
Коментари Харесай

Какво ще се случи с технологичната индустрия в рецесия

Днес хай-тек фирмите и техните мениджъри наподобяват недосегаеми, само че спадът ще докара до преструктуриране, банкрути и уволнения

Финансовите специалисти са все по-притеснени от криза, която ще засегне съществено и надменния софтуерен бизнес (илюстрация: CCO Public Domain)

Последното десетилетие беше повече от положително за софтуерната промишленост. Но, съгласно финансови специалисти, доста знаци сочат, че американската стопанска система ще изпадне в криза през идната година, а мениджърите на фирмите към този момент демонстрират раздразнителност.

Технологичните колоси със мощни салда видяха по какъв начин цените на акциите им порастват стремително. След като последната криза завърши през юли 2009 година, Apple нарастна с съвсем 900%, Amazon – с над 2000%, а Microsoft – с повече от 400%. Някои по-малки компании регистрираха забележителен растеж на приходите, като измежду тях се открояват Salesforce (над 1400%) и Netflix (повече от 5000%).

Компании като Twitter и Uber израснаха от стартъпи през IPO, с цел да доближат над 100 милиарда $ пазарна стойност. Рисковите пари не престават да се вливат в започващи компании, дотам, че рундовете за набиране на средства от порядъка на 100 милиона $ остават незабележими.

Недосегаемите

Стигна се до такава степен, че силата и господството на тези компании наподобяват неизбежни, а мъдростта на техните ръководители и вложители несъмнена, разяснява обстановката Бернар Ебърс, президент и изпълнителен шеф на MCI WorldCom, в изявление за CNBC.

Но който е претърпял дотком балона или Голямата криза, знае, че доста неща ще се трансформират при спад в стопанската система. В взаимозависимост от това какъв брой дълбока и какъв брой трайна е, рецесията може да има следните проявления:

Компаниите със слаб баланс ще останат без пари, когато паричният поток се обърне и те не могат да намерят външно финансиране. Някои на пръв взор огромни имена ще изчезнат съвсем за една нощ, ще станат много по-малко значими или ще се продадат за елементи от сегашните им пазарни стойности. Много от фирмите, за които се чудите „ по какъв начин ще останат в бизнеса? ”, просто няма да оцелеят.

Собствениците ще се стремят да преструктурират фирмите си и да приложат креативен „ рекомбинации ” в бизнеса. Ще има сливания, отделяния, изкупувания, или както желаете ги наречете – при изискване, че е налично финансиране.

Изпълнителните шефове, които поддържат бизнеса на ръба, ще бъдат уволнени, до момента в който тези с триумфи ще намерят опрощение да изоставен, преди нещата да излязат отвън надзор. Големи имена могат да паднат бързо, изключително след пагубни едно или две тримесечия.

Големите компании ще се откажат от спекулативните или нерентабилни бизнес единици. Това ще открие нова опция за започващите компании да намерят „ пробивни ” бизнес модели, които колосите внезапно са се уплашили да допират.

Обикновено рекламните разноски следват общия стопански напредък, което значи, че фирмите, чиито доходи са подвластни най-много от рекламата, ще страдат, защото бизнесът стяга бюджетите си. Някои обичайни медийни компании, които към този момент са засегнати от пренасочването на реклами към софтуерни колоси като Гугъл и Фейсбук, няма да могат преминат от другата страна. По-малките обществени мрежи като Twitter, Snap и Pinterest също ще усетят компликации.

Акционерите ще търсят някой, който да упреква, да провокира каузи и да се занимава с активизъм.

Активизмът на чиновниците тук-там като Гугъл ще пресъхне, а набирането на инженери ще стане доста по-лесно.

Видимото неравноправие ще се утежни. Милиардерите ще бъдат врагът. Технологиите по-специално.

След бурята


Рецесиите, в последна сметка, са тест за вложителите и отделят мощните компании от слабите. Но тези, които съумеят да минават от другата страна, ще срещнат по-малко конкуренция, проправяйки си пътя към солиден напредък по време на идващия взрив.

Нека не забравяме, че Amazon Web Services към момента беше нов план, когато стартира последната криза в края на 2007 година Благодарение на големите вложения на Amazon по това време, облачната компания той се трансформира в един от най-успешните бизнеси през идващото десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР