Днес Хасково отбелязва 120 години от основаването на Осма пехотна

...
Коментари Харесай

Хасково чества 120 години от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия

Днес Хасково отбелязва 120 години от основаването на Осма пехотна тунджанска дивизия . Церемонията е проведена от Военното формирование 52 740 с пълководец подп. Иван Бонев. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, командирът на поделението подп. Иван Бонев, регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева и заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева сервираха цветя на благодарност пред героизма на българските военнослужещи.

На 30 декември 1903 година със собствен декрет княз Фердинанд образува Осма пехотна тунджанска дивизия. Това е едно от основните тактически формирования през войните за национално обединяване . Дивизията взе участие интензивно в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна война. В състава на Осма пехотна тунджанска дивизия е Десети пехотен родопски полк, пред паметника на който през днешния ден Хасково се преклони.

„ След Втората международна война щабът на дивизията се реалокира в Хасково. Втора механизирана бригада директен правоприемник на славните обичаи, а хасковските военнослужещи от 31-ви механизиран батальон сме директни наследници на Десети пехотен родопски полк. Ангажираме се пред всички вас, че ще носим с достолепие традициите на нашите предшественици. Няма да забравим подвига и саможертвата им, тъй като те са починали, с цел да ни има нас и с цел да я има България “ , съобщи командирът на Военното формирование подп. Иван Бонев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР