Днес гражданите на Република Северна Македония избират петия президент на

...
Днес гражданите на Република Северна Македония избират петия президент на
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Избират ни, за да направим живота по-добър, а не да строим паметници

Днес жителите на Република Северна Македония избират петия президент на страната си. Както постоянно се случва на Балканите, и този избор е именуван „ съдбовен”.

Специално за предаването „ 120 минути” претендентът на ръководещите Стево Пендаровски даде изявление пред репортера и водещ на bTV Иван Георгиев.
Снимка: EPA

„ Трябва да работим за това, за което ни избират жителите. А те ни избират, с цел да създадем живота по-добър за тях. А не да питаме дали в 19 век Гоце Делчев се е чувствал македонец, или се е чувствал българин. Или кой е бил Тодор Александров. Или да строим монументи на площада на персони, които 90% от хората не ги познават. Не си определен да се връщаш в античността 23 века назад”, безапелационен е Пендаровски.

Снимка: EPA

Женен с едно дете, той е обожател на югославските групи „ Бело Дугме” и „ Леб и сол”. 56-годишният Стево Пендаровски е едно от новите лица на македонската политическа сцена. Допреди 5 години има по-скоро второстепенна роля – като учител, правист и специалист по сигурността. На предходните избори е претендент за президент на опозицията, само че губи на втори тур против Георге Иванов. Днес е народен координатор за НАТО и въплъщение на македонските упоритости за интеграция в западните съюзи и възстановяване на връзките със съседите.

Снимка: EPA

Замислете се, ние не можем да изградим железопътна линия към България към този момент 30 години! Това е срамно за моята страна. Срам за моята страна! Едва в този момент това държавно управление реши да свърже Скопие с Прищина, с Косово. Можете ли да повярвате – Косово е към момента интернационално, донякъде приета страна и своята част от тази автомагистрала Скопие – Прищина, която е 90 километра, я построи неотдавна. Ние едвам идната пролет ще я вършим. Защо? Защото в това време дадохме 1 милиард евро за монументи, за които никой не знае за какво са поставени там, като се изключи че парите са откраднати от този народ”, сподели Пендаровски.
Първи тур на президентските избори в Северна Македония За нов държавен глава на западната ни съседка се състезават трима претенденти
Предизборната акция край Вардар е белязана от контракта с Гърция и новото име на Северна Македония.

Мисля, че това е добавка, която би трябвало да приемем, тъй като нищо не лишава от нашата еднаквост. Това е най-важното нещо. А какво прави? Географската добавка единствено уточни в кой дял от географска Македония се намираме ние. Нищо повече, нищо по-малко. Това, че се прецизира къде се намираш в този район, не значи, че си по-малко или повече македонец. Чувството, самочувствието кой си и какъв си е твое”, акцентира Пендаровски.
Коя е първата жена претендент за президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е професор по конституционно право, създател на десетки научни изявления и член на редица интернационалните правни органи, вегетарианка, йога и обожател на рокендрола
„ И новото име, и политическият контракт с Гърция са от идентична значимост за бъдещето на страната, за по-доброто бъдеще на страната, какъвто беше и референдумът за самостоятелност от 8 септември 1991 г.”, добави той.

Пендаровски назовава контракта за добросъседство с България исторически, само че напълно не първият в историята.

„ Това е 1999 година – договорът „ Костов – Любчо Георгиевски”. Работих три години с починалия президент Борис Трайковски – доста добре знам връзките по тази линия. Включително и основната дефиниция във връзка с езика е направена по това време. Тогава тези двама министър председатели бяха обект на жестоки рецензии в своите страни. Но времето им отреди място на визионери и това би трябвало да го кажем. Говоря за съответното събитие, съответния контракт – това беше първият исторически контракт в връзките сред нашите две държави”, означи той.

Снимка: EPA

А могат ли да се вършат взаимни отстъпки с историята в осъществяването на някаква дълготрайна политическа цел?

„ Не чакам, че ще вършат взаимни отстъпки, тъй като става дума за историци и от двете страни в комисията. И мисля, че към този момент е направена крачка във връзка с избрани събития и персони. И съм значителен оптимист, че тази комисия ще реализира положителни резултати, тъй като няма да ни слуша нас, политиците от двете страни, а ще се придържа единствено към правилата на историческата просвета. И ще отвори архивите и в двете страни и където би трябвало по света, с цел да се доближи до решение”, сподели още Стево Пендаровски.

Той беше в първите редици на цивилен митинги против ръководството на Никола Груевски. Т.нар. „ цветна революция” прекатурна политическата орис на страната с мотото „ Няма истина, няма мир”.

„ Ние имаме мир. Имаме непоклатимост. И посредством поканата и скорошното участие в НАТО имаме и изрично удостоверение, ще имаме изрично удостоверение за стабилността и сигурността на Македония”, уверен е Пендаровски.

„ Ние сме към момента надалеч от една високо развита, европейска, правна страна – това го знаят всички. Но е ясно, че в миналите две години направи една голяма крачка в този смисъл. Разбира се, чакаме през юни да получим дата за договаряния с Европейски Съюз и там тези въпроси ще бъдат повече, по-сложни. Впрочем, вие знаете, идвате от една остаряла членка на Европейски Съюз, за НАТО – още по-стара членка, само че към момента имате проблеми с върховенството на закона и правовата държава”, уточни той.

Снимка: btvnovinite.bg

На финала на акцията младежите в Северна Македония се майтапят горчиво, че желаят да живеят в страната от рекламните клипове на президентските претенденти. А след днешния избор спечелилият ще би трябвало да работи за прекъсването на всеобщото изселване от страната.

„ В първото десетилетие от нашата самостоятелност, когато към нас имаше войни, когато ние едвам 1993 година станахме членка на Организация на обединените нации – не се знаеше дали въобще ще ни има като интернационално приета страна, по-малко хора напуснаха страната, в сравнение с през 10-те години на Никола Груевски”, посочи Пендаровски.

„ Точната численост ще знаем идната година. През първите 6 месеца ще създадем най-сетне броене 20 години по-късно и ще забележим точния брой на хората, които живеят в тази страна. Страхувам се, че всички ще бъдем неприятно сюрпризирани, когато забележим действителната численост на хората, които са останали да живеят в Македония”, разяснява той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР