Днес град Клисура за 32-ри път ще чества деня на

...
Днес град Клисура за 32-ри път ще чества деня на
Коментари Харесай

За 32-ри път Клисура чества деня на картофа

Днес град Клисура за 32-ри път ще празнува деня на картофа. В балканското градче се намира единственият по рода си в България и на полуострова Музей на картофа, по тази причина честванията тук са обичайни.

Освен нормалната галерия на картофи с най-причудливи форми в Клисура ще има и конкуренция за максимален, минимален и най-вкусен картоф от тазгодишната годишна продукция.

Следва прерязване на лентите на изложбите, в които ще вземат участие картофопроизводители от цялата страна. Тържествата ще продължат с огромен концерт и всенародно забавление на пл. „ 20 април 1876 г “.

Клисурци не пропущат да бележит, че тук се раждат най-сладките картофи, които могат да съперничат на известната родопска и самоковска стока. За това и тази земеделска просвета е на особена респект в града.

През 1986 година в Червенаковата къща се основава неповторима музейна колекция, в която най-голяма атракция съставляват впечатляващи със своите размери картофи.

По време на празника се провеждат разнообразни състезания: за най-красиво кулинарно произведение от картофи, за литературна творба, „ Златен картоф “- за принос към неповторимия празник и доста други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР