Днес Google ни напомня за Сергей Михайлович Айзенщайн, съветски кинорежисьор

...
Днес Google ни напомня за Сергей Михайлович Айзенщайн, съветски кинорежисьор
Коментари Харесай

Google почита виновникът, на бял свят да се появи филмът "Броненосецът „Потьомкин“

Днес Гугъл ни припомня за Сергей Михайлович Айзенщайн, руски кинорежисьор и кинотеоретик. Сергей Айзенщайн е роден на 22 януари 1898 година в Рига, тогава част от Руската империя, в семейство от междинната класа. Негов татко е Михаил Айзенщайн, балтийски германец, съгласно някои създатели с еврейски корени, който е прочут локален проектант.

Майка му, Юлия Конецкая, е рускиня, щерка на състоятелен търговец. И двамата му родители са православни и Айзенщайн получава християнско образование, само че по-късно става безбожник.

Юлия напуща Рига в годината на революцията в Русия от 1905 година и взима Сергей с нея в Санкт Петербург. Той постоянно се връща да види татко си, който към 1910 година се причислява към тях. Последва бракоразвод и Юлия се реалокира да живее във Франция.

В Инженеро-строителен институт в Петербург Сергей учи архитектура и инженерство, специалността на своя татко. Заедно със състудентите си той се записва доброволец на страната на революцията, което го разделя с татко му.

През 1918 година Сергей се причислява към Червената войска, до момента в който татко му Михаил поддържа противоположната страна. След загубата татко му отива в Германия, а Сергей в Санкт Петербург, Вологда и Двинск.

През 1920 година Айзенщайн е изместен на управителна позиция в Минск поради сполучливо обезпечаване на агитация за Октомврийската гражданска война.

 google google Източник: Гугъл
„ Стачка “ е първият пълнометражен филм на Айзенщайн. „ Броненосецът „ Потьомкин “ е посрещнат добре от рецензията в целия свят. След него Айзенщайн режисира „ Октомври “ и „ Старо и ново “ като част от тържествените празненства по случай десетата годишнина от Октомврийската гражданска война през 1917 година.

Критиците в чужбина ги приветстват, само че в Съветския съюз ракурсите и монтажът, които Айзенщайн употребява, не се харесват на руската кино общественост и той трябвало да разгласява публикации със самооценка и уверения, че ще промени метода си на фотоси, с цел да подхожда на ученията на социалистическия натурализъм.

През април 1930 година, Парамаунт Пикчърс му оферират опция да снима филм в Съединените щати.Той приема кратковременен контракт за 100 хиляди $ и идва в Холивуд през май 1930 година.

Споразумението се проваля.

Особеният метод на Айзенщайн към киното се оказва несъответстващ с по-стриктния и комерсиален метод за правене на филми в Съединени американски щати. Прекараното време на запад карат вярната сталиниска кино промишленост да гледат на Айзенщайн с съмнение.

На Айзенщайн бива даден „ още един късмет “ и той избира от две оферти – задачата за филм за живота на Александър Невски, с музика от Сергей Прокофиев. Този път обаче му причисляват и съсценарист, който да направи приключен сюжет, професионални артисти за функциите и асистент-режисьор, с цел да форсира фотосите. Резултатът е филм, който е признат добре в Съветския съюз и му печели Орденът на Ленин и Наградата на Сталин.

Айзенщайн получава сърдечен удар по време на фотосите на трилогията за Иван Грозни. На 11 февруари 1948 година умира от различен удар на 50-годишна възраст. Погребан е в Москва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР