Днес фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Държавна агенция Национална сигурност,

...
Днес фондация Антикорупционен фонд“ (АКФ) сигнализира Държавна агенция Национална сигурност,
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд със сигнали до ДАНС, енергийните ведомства и НАП за ТЕЦ-а на Доган

 Днес фондация " Антикорупционен фонд “ (АКФ) алармира Държавна организация " Национална сигурност ", Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради решение на държавно сдружение да заплати милиони левове за леден запас на " Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД, чиято техническа редовност е под въпрос, с което се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигнализирани са и Национална организация за приходите (НАП) във връзка със подозрения за отбягване на налози в  придобиване на ТЕЦ-а от почетния ръководител на Движение за права и свободи, Ахмед Доган, през август 2018.

Според Бойко Станкушев, шеф на АКФ: “Задълбоченият разбор на историята на " Топлоелектрическа централа Варна “ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов притежател става варненска компания без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато господин Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за опцията на държавните институции да пазят публичния интерес в обстановки, в които са намесени основни материални ползи на авторитетни лица “.

" Обобщихме част от подозренията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна инспекция на целия проблем. “

С цел информиране на необятната общност, АКФ популяризира и видео материал с някои от най-любопитните обстоятелства от историята на до неотдавна втората по величина топлоцентрала в България.

Отговорност за разпределянето на студеният запас – мощности, които стоят в подготвеност и се задействат единствено при потребност, с цел да компенсират внезапни скокове в потреблението на електрическа енергия – носи Енергийният систематичен оператор (ЕСО).

През февруари 2018 без явен претекст е заменено цялото управление на ЕСО.  Новото управление афишира търг за рекордните 570 МВт мощности, нужни като леден запас за летния сезон на 2018! За съпоставяне – студеният запас през зимата е всекидневно 700 МВт. След неочакван отвод от страна на държавната " Топлоелектрическа централа Марица Изток – 2 “ от към този момент извоюван след търг контракт за даване на леден запас, ЕСО избира " Топлоелектрическа централа Варна “. От този и следващи търгове, през 2018 година на централата са заплатени 2,8 млн. лева за интервала май – юли 2018 година и 24,9 млн. лева за интервала август –  октомври 2018 година единствено за обезпечаването на леден запас. В допълнение, ТЕЦ-ът е получил и спомагателни заплащания в незнаен размер за активиране на леден запас.

Съмненията на АКФ по отношение на техническата редовност на Топлоелектрическа централа " Варна “ и опцията на централата да извършва договорните си отговорности се коренят в следните обстоятелства:

1. На 05.09.2017 година КЕВР позволява на " Топлоелектрическа централа Варна “ да изведе от употреба енергийни блокове № 1, 2 и 3. Към момента варненският Топлоелектрическа централа е лицензиран да създава електрическа сила посредством оставащите три енергоблокове, а от тях, само за енергоблок № 6 има обществено публикувана информация, че е минал нужните проби и може да действа безвредно като източник за даване на леден запас.

2. В отговор на журналистически въпрос през май 2019 година, ЕСО декларират, че " не са правили инспекции на място в Топлоелектрическа централа " Варна “ за експлоатационна валидност на оборудванията, защото нямат сходни отговорности според българското законодателство.

3. В началото на 2019 година, " Топлоелектрическа централа Варна “ открива процедури за възлагане на публични поръчки за ремонт на блок 6. Съгласно обосновката на поръчките, ремонтите на блок 6 са извънредно незабавни поради значителни пробиви и сериозно изтъняване на детайли от котелната система, към този момент довели до поредност от насилствени прекъсвания на блока и неуправляемост на процесите. Според управлението на ТЕЦ-а, тези условия сочат на не добра експлоатационна надеждност и евентуално редовно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на процедура значи неспособност да бъдат изпълнени договорните връзки със систематичния оператор. Впоследствие, управлението на ТЕЦ-а отсрочва ремонтите за 2020 година заради икономическа нецелесъобразност.

Неясно остава по какъв метод " Топлоелектрическа централа Варна “ възнамерява да извърши отговорностите си към ЕСО до 31.07.2019 година в случай, че единственият енергоблок, с който е могло да направи това, е " неуправляем “, съгласно преценката на самото сдружение. Неясно остава и по какъв начин ТЕЦ-а извършва лицензионните си отговорности за потребление на енергийни обекти, отговарящи на нормативните условия за безвредна употреба и за запазване на околната среда.

Освен това, в края на юни следва нов търг за леден запас за идващ едногодишен интервал. Щом ЕСО не ревизира експлоатационната валидност на претендентите за леден запас и незабавните поправки на блок 6 са отсрочени за 2020 година, ако " Топлоелектрическа централа Варна “ завоюва новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен.

АКФ приканва енергийните институции да осъществят контролните си пълномощия по Закона за енергетиката и да се произнесат по отношение на подозренията за ниска експлоатационна валидност и несъблюдение на лицензионни отговорности на варненския Топлоелектрическа централа, като при открити нередности – да дадат наложителни наставления, да наложат насилствени административни ограничения и административни санкции.

 

Призоваваме ДАНС да ревизира и да подсигурява, че не налице заплаха за енергийната и екологичната сигурност, като значителен детайл на националната сигурност на страната.

Призоваваме Национална агенция за приходите да ревизира покупко-продажбите сред свързани лица в механизма на придобиване на " Топлоелектрическа централа Варна “, действителните заплащания и произхода на средствата за осъществяването им, както и заплащането на дължимите налози, оповестяват от АКФ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР