Днес Европейският съюз ще обсъди по-дефанзивна стратегия за Китай, потенциален

...
Днес Европейският съюз ще обсъди по-дефанзивна стратегия за Китай, потенциален
Коментари Харесай

Евролидерите обсъждат дефанзивна стратегия за ограничаване на влиянието на Китай

Днес Европейският съюз ще разиска по-дефанзивна тактика за Китай , евентуален сигнал за преустановяване на свободния достъп на китайския бизнес на европейския пазар , което от своя страна Пекин отхвърля реципрочно да направи, осведоми " Ройтерс ".

Хванати сред новото съревнование сред Съединени американски щати и Китай за превъзходство в икономическата и военната сфера, евролидерите ще се опитат да н амерят междинен път по време на започващата довечера среща на върха в Брюксел . За първи път те ще разискват на най-високо равнище по какъв начин да работят с Китай.

" Ние сме изцяло открити ", сподели заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, разяснявайки стопанската система на Европейски Съюз. " Китай не е, това повдига доста въпроси ", означи той пред " Ройтерс ", като акцентира, че втората най-голяма стопанска система в света към този момент не може да има специфичен статут на разрастваща се страна.

Срещата на върха ще се организира, до момента в който китайският президент Си Дзинпин е на обиколка в Европа, която ще стартира с посещаване в Италия и Франция.

Евролидерите, които постоянно имат различия по тематиката за Китай, желаят да показват единен фронт преди срещата на върха ЕС-Китай на 9 април.

Според план на заключителната декларация от форума през април, забелязан от " Ройтерс ", Европейски Съюз желае да наложи крайни периоди на Китай за осъществяване на обещания за търговия и вложения. Но Пекин също би трябвало да утвърди финалния текст.

В документ, подготвян за срещата на върха през днешния ден и на следващия ден, Европейската комисия назовава Китай " последователен противник ".

С над 1 милиард евро дневно двустранна търговия Европейски Съюз е най-големият търговски сътрудник на Китай, до момента в който Китай е втори след Съединени американски щати като пазар за европейски артикули и услуги.

Китайските търговски рестрикции са по-тежки спрямо пречките на Европейски Съюз в съвсем всеки стопански бранш.

За разлика от Съединени американски щати, която има съществено военно наличие в Япония, с цел да поддържа въздействието си в района, Европейски Съюз няма военна мощ, с цел да се опълчва на Китай . Подходът на Брюксел е механически.

Но всяка нова политика на Европейски Съюз във връзка с Китай може да се окаже сложна за осъществяване, защото столиците в Общността не престават да одобряват с необятно отворени ръце китайските вложения . Италия възнамерява да се причисли към китайския инфраструктурен план " Един пояс, веднъж ", до момента в който Ирландия, Швеция и Холандия се тормозят от ограничавания върху търговията.

Позицията на Германия също е извънредно значима, защото Берлин упорства за по-твърд отговор във връзка с нелоялната конкуренция от страна на китайските компании, само че в това време поддържа по-тесни връзки с Пекин.

" Позицията им би трябвало да се стабилизира. В момента се трансформира съвсем всеки ден от седмицата ", разяснява почитан посланик.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР