Днес Европейският парламент и Комисията публикуват съвместно специално проучване на

...
Днес Европейският парламент и Комисията публикуват съвместно специално проучване на
Коментари Харесай

Климатичните промени - най-голямото предизвикателство пред Европа

Днес Европейският парламент и Комисията разгласяват взаимно особено изследване на Евробарометър по отношение на бъдещето на Европа. Главните тематики са климатичните промени, европейските полезности и гласът на европейците. Участниците в това изследване са най-вече младежи.

2022 година е оповестена за Европейска година на младежта. Съвместното изследване хвърля светлина върху вижданията на младите европейци по отношение на провокациите, пред които е изправен Европейският съюз, наред с основната роля, която младежите играят в Конференцията за бъдещето на Европа.

Днешното изследване на Евробарометър демонстрира, че 91 % от хората на възраст 15-24 години считат, че битката с изменението на климата може да спомогне за възстановяване на личното им здраве и богатство, до момента в който при хората на възраст 55 години или повече съгласните са 84 %. Почти всеки втори европеец (49 %) гледа на изменението на климата като на главното световно предизвикателство за бъдещето на Европейски Съюз, с голяма поддръжка за екологичните цели на Европейския зелен пакт: 88 % от европейците считат, че е значимо да се усили делът на силата от възобновими източници в нашата стопанска система и да се реализира по-голяма енергийна успеваемост, а 80 % са съгласни, че е значимо Европа да се трансформира в първия безпристрастен във връзка с климата континент в света до 2050 година

Други бъдещи световни провокации, изтъкнати от интервюираните, включват опазването на здравето (34 %) и насилствената миграция и разселването (посочени от към 30 %).

Наличието на сравними стандарти на живот (31 %) и обща здравна политика (22 %) са двата най-полезни аспекта за бъдещето на Европа. Европейците също по този начин отдават приоритет на по-голямата взаимност сред страните членки (21 %) и енергийната самостоятелност (20 %).

Трите най-често посочени провокации, пред които е изправен самият Европейски Съюз, са обществените неравенства (36 %), безработицата (32 %), следвани от въпросите, свързани с миграцията (31 %). Подобно на световните провокации, въпросите, свързани с околната среда и изменението на климата, също заемат челно място в листата на провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз, съгласно 32 % от интервюираните.

Европейците смятат, че зачитането от страна на Европейски Съюз на демокрацията, правата на индивида и правилата на правовата страна (27 %) е главното преимущество на Европейски Съюз, следвано от неговата икономическа, промишлена и комерсиална мощност (25 %).

Мирът (49 %), свободата на разбиране (47 %), общественото тъждество и солидарността (45 %), толерантността и отвореността към другите (44 %) са полезностите, които Европейски Съюз най-добре въплъщава — спрямо други страни, съгласно интервюираните.

Голяма част от европейците са съгласни, че живеят щастливо в Европейски Съюз (81 %) и тяхната страна (89 %), както и че са удовлетворени от фамилния си живот (89 %).

Около 43 % от европейците декларират, че главната изгода от присъединяване на по-младото потомство в Конференцията е слагането на акцент върху въпроси, които ги интересуват. Други изгоди от основната им роля в Конференцията са силата и мотивацията за промени и промени, които те носят (посочени от 35 %), както и задължението им да създадат бъдещето на Европа по-добре квалифицирано за провокациите, пред които е изправено актуалното общество (33 %).

Европейските жители остават непрекъснато заинтригувани да способстват за Конференцията за бъдещето на Европа и да вземат участие в нея. Въпреки че попълването на анкета е пожеланото средство за това, както показват повече от половината европейци (59 %), съвсем всеки втори европеец (46 %) би могъл да си показа да взе участие в срещи в тяхната област. Участието в онлайн съвещания (40 %), представянето на хрумвания и оферти на европейски и национални политици (39 %) и присъединяване в европейски културни и спортни прояви, свързани с Конференцията (39 %), са идващите най-привлекателни форми на ангажимент на жителите.

Като цяло европейците преглеждат изменението на климата и околната среда (44 %), опазването на здравето (40 %), както и по-силната стопанска система, обществената правдивост и работните места (40 %) като основни въпроси за Конференцията.

Налице е ясно очакване, че Конференцията следва да докара до осезаеми резултати. В реалност интервюираните биха били най-насърчени да вземат участие в дейностите на Конференцията, в случай че са уверени, че тяхното присъединяване ще има действително влияние (53 %).

90 % от европейците са съгласни, че гласът на жителите в Европейски Съюз следва да се взема поради в по-голяма степен при вземането на решения, свързани с бъдещето на Европа. 55 % от европейците показват, че гласуването на европейските избори е един от най-ефективните способи да се подсигурява, че гласовете на жителите се чуват от вземащите решения на нивото на Европейски Съюз.

Успоредно с настоящата работа на европейските цивилен панели, които одобриха рекомендации към Конференцията за бъдещето на Европа, днешното особено изследване на Евробарометър 517 " Бъдещето на Европа " дава информация за европейските възгледи и настройки към Конференцията за бъдещето на Европа, както и за главните провокации, пред които е изправен нашият Съюз.

Проучването, поръчано взаимно от Европейския парламент и Комисията, беше извършено сред 16 септември и 17 октомври 2021 година (вълна EB 96.1) в 27-те страни — членки на Европейски Съюз. Проучването беше извършено персонално и приключено с онлайн изявленията, когато това беше належащо заради пандемията от ковид. Бяха извършени общо към 26 530 изявленията.

Всички европейци могат да споделят своите хрумвания и възгледи за това по какъв начин да формираме нашето общо бъдеще на многоезичната цифрова платформа на Конференцията за бъдещето на Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР