Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов стимулиращ пакет, както

...
Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов стимулиращ пакет, както
Коментари Харесай

ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите за банките с 10 пункта до -0.5%

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) утвърди нов подтикващ пакет, както се очакваше, като понижи лихвените проценти и утвърди нов кръг от покупки на облигации, с цел да поддържа растежа на еврозоната и да спре притеснителния спад на инфлационните упования, съобщи Ройтерс.

ЕЦБ понижи с 10 пункта лихвения % по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%, като също по този начин ще възобнови покупките на облигации с месечен ритъм от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Това значи, че на свободните запаси на комерсиалните банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна " рента от 0,5%.

Новата стратегия за покупки на еврооблигации, известна като "количествени удобства ", няма закрепена последна дата. „ Управителният съвет чака (закупуването на облигации) да продължи толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да ускори въздействието на своите лихвени проценти “, показват от ЕЦБ.

„ Очаква се основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища. Прогнозата за инфлацията устойчиво се приближава до равнище, задоволително близо до, само че под 2% в границите на прогнозния небосвод “, споделят още от ЕЦБ.

Модалностите на новата серия от тримесечни целеви интервенции за дълготрайно рефинансиране (програмата TLTRO III) също ще бъдат изменени, с цел да се запазят удобните условия за банково кредитиране, да се подсигурява безпроблемния трансмисионен механизъм на провежданата лихвена политика и по-нататъшно подкрепяне на приспособимостта на новата парична политика.

ЕЦБ резервира без смяна главната рента по интервенциите за рефинансиране (т.нар. "репо рента ") на равнище от 0,00% и заемната си рента на равнище от 0,25%.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР