Днес Европейската комисия започна нови правни действия срещу Великобритания, обвинявайки

...
Днес Европейската комисия започна нови правни действия срещу Великобритания, обвинявайки
Коментари Харесай

ЕС предприема правни действия срещу Великобритания заради Северна Ирландия

Днес Европейската комисия стартира нови правни дейности против Англия, обвинявайки Лондон, че заплашва мира в Северна Ирландия, като се пробва да промени комерсиалното съглашение след Брекзит.

" Правителството на Обединеното кралство внесе законопроект, с което удостовери желанието си едностранно да наруши интернационалното право ", съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.
" По-точно да наруши съглашение, което пази мира и стабилността в Северна Ирландия ", сподели той.

" Нека няма никакво подозрение. Няма никакво правно или политическо опрощение за едностранна смяна на интернационално съглашение.Отварянето на вратата за едностранна смяна на интернационално съглашение е нарушаване и на интернационалното право. Така че дано назовем нещата с същинските им имена. Това е нелегално. "

В понеделник английското държавно управление показа законопроект за нарушение на комерсиалните правила за Северна Ирландия след Брекзит, в опит да анулира подписания от него контракт за отдръпване от Европейски Съюз.

Правителството на министър-председателя Борис Джонсън упорства, че не нарушава интернационалното право, като се базира на " нуждата " да работи, с цел да възвърне институциите за шерване на властта в Северна Ирландия.

Но Брюксел отхвърля този мотив и Шефчович съобщи, че ще бъдат подхванати правни дейности, като две нови каузи ще се причислят към тези, които комисията е спряла.

" Решението на държавното управление на Англия не ни остави различен избор, с изключение на да действаме първи ", сподели Шефчович.

" Задълбочаваме процедурата за нарушавания, която стартирахме през март 2021 година, да вземем за пример във връзка с придвижването на селскостопански храни. Ако Обединеното кралство не отговори в границите на два месеца, можем да ги заведем пред Съда на Европейски Съюз ", предизвести той.

" На второ място, започваме две нови процедури против нарушавания от Обединеното кралство ", сподели той, обявявайки делата, по които английското държавно управление може да бъде изправено пред Съда на Европейския съюз.
" Едното за това, че не е направило нужните инспекции на граничните контролни пунктове в Северна Ирландия, като не е осигурило подобаващ личен състав и инфраструктура. И едно за това, че не е предоставило на Европейски Съюз съществени данни от комерсиалната статистика, с цел да може Европейски Съюз да отбрани своя обединен пазар. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР