Днес Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с

...
Днес Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с
Коментари Харесай

Юнкер обяви ключово разместване по върховете на Еврокомисията

Днес Европейската комисия взе решение за редица назначения, свързани с нейното висше управническо ниво. Назначаването на най-хубавите хора на верните позиции ще помогне на Комисията под председателството на Юнкер да реализира забележителен прогрес през 2018/2019 година и по-късно.

Днешните решения за висшето управление засягат основни стратегически области от работата на Комисията под председателството на Юнкер, като се стартира от дейностите в региона на климата, научните проучвания, образованието, младежта и културата, през обществени действия и претовареност до промени в Генералния секретариат и кабинета на ръководителя. Днешните назначения ще усилят доста броя на дамите генерални шефове и заместник-генерални шефове от едвам 11% през 2014 година до 36% в този момент. Това е резултат от уговорката на ръководителя Юнкер да реализира задачата от 40% до 31 октомври 2019 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: " Тъй като остават още 20 месеца до края на мандата на тази Комисия, в този момент е най-подходящият миг да подсилим нашето висше управление, с цел да можем да осъществим уверено стратегическия дневен ред на Европейския съюз. С попътния вятър в платната ни в този момент се нуждаем от опитни, енергични и мощно стимулирани моряци, които да ни оказват помощ да насочим кораба си в вярната посока. Аз настоях за нуждата да има повече дами на управнически позиции в нашите институции. И е добре да се види, че с днешните решения представителството на дамите в служба генерални шефове и заместник-генерални шефове на Комисията ще се усили до 36%. Това е добър прогрес, който би трябвало да продължим. "

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер съобщи: " Като назначим най-хубавите хора на верните позиции, ние сме решени да използваме сегашните благоприятни условия и да осъществим нашата политическа стратегия. Ние надграждаме опита на нашето висше управление, като осигуряваме, че те не престават да служат на ползите на тази институция.

Аз ще продължа да слагам мощен акцент върху постигането на задачата на ръководителя Юнкер за минимум 40% дами в ръководството на Комисията. "

1. Петима нови генерални шефове на Комисията под председателството на Юнкер, две от които са дами.

Европейската комисия реши през днешния ден да назначи петима нови генерални шефове, което освен ще усили броя на дамите на управителни длъжности, само че също по този начин ще усъвършенства цялостното географско равновесие, в това число назначенията от страните членки, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година и 2007 година Назначенията включват:

- Темис Христофиду от Кипър ще бъде новият общоприет шеф в генерална дирекция " Образование, юноша, спорт и просвета ": от ноември 2014 година тя е шеф на кабинета на Комисаря по въпросите на филантропичната помощ и ръководството при рецесии Христос Стилианидис. Г-жа Христофиду е първата кипърка назначена за общоприет шеф. Като чиновник на Комисията от повече от 17 години, в това число работата й като заместник-началник на кабинета на някогашната комисарка по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу, госпожа Христофиду може да употребява скъпия опит и експертиза за новата си позиция и за осъществяването на заключенията от срещата на върха в Гьотеборг по въпросите на образованието и културата.

- Мариана Коцева от България ще бъде новият общоприет шеф на генерална дирекция " Евростат ": от юли 2012 година тя е заместник-генерален шеф на Евростат в Люксембург. Г-жа Коцева е първата българка назначена за общоприет шеф. Тя е и първата жена отпред на европейската статистическа работа Евростат. С съвсем шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като общоприет секретар, а по-късно и ръководител на Националния статистически институт на България, госпожа Коцева има всички нужни умения и опит за новата си позиция.

- Йоуст Корте от Нидерландия ще бъде новият общоприет шеф на генерална дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване ": от януари 2017 година той е заместник-генерален шеф на генерална дирекция " Търговия ". След като работи в продължение на повече от 31 години в Европейската комисия, в това число шест години като заместник-генерален шеф, господин Корте носи със себе си нужния богат опит за тази служба. След като изигра основна роля в сполучливото договаряне на историческото единодушие за модернизиране на комерсиалната отбрана на Европейски Съюз, господин Корте ще спомогне в този момент за постигането на резултатите от срещата на върха в Гьотеборг за заетостта и растежа. Той също по този начин ще управлява работата на Комисията по идното предложение за Европейски орган по трудовия пазар, разгласен от ръководителя Юнкер в неговата тирада за положението на Съюза през 2017 година и ще приготви Европейският обществен фонд за идната многогодишна финансова рамка.

- Жан-Ерик Паке от Франция ще бъде новият общоприет шеф на генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения ": от ноември 2015 година той е един от тримата заместник-генерални секретари на Комисията под председателството на Юнкер. С 23-годишен опит в Европейската комисия, като част от най-скорошната си работа господин Паке работи по подготовката на предложенията на Европейската комисия за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз и за тактиката за индустриална политика. Като заместник-началник на кабинета на някогашния комисар по политиката в региона на научните проучвания Филип Бюскен, а също по този начин с опита си по Европейския учебен срок в сегашната си роля на заместник-генерален секретар, той е съвършен за новата служба.

- Мауро Петричоне от Италия ще бъде новият общоприет шеф на генерална дирекция " Действия по климата ": от септември 2014 година той е заместник-генерален шеф в генерална дирекция " Търговия ". След 30 години работа в Европейската комисия и по-специално в дирекцията, занимаваща се с търговията, напоследък той служеше на Комисията в качеството си на основен договарящ по комерсиалните съглашения ЕС-Канада и ЕС-Япония. С сполучливото им привършване господин Петричоне потвърди, че има всички нужни умения и опит, с цел да се оправи с чувствителни политически договаряния. Той ще играе основна роля за напъните към цялостното използване на Парижкото съглашение - главен приоритет за Комисията под председателството на Юнкер.

Сегашните генерални шефове Йос Делбеке (генерална дирекция " Действия по климата " ), Мишел Серво (генерална дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване " ) и Робърт Ян Смит (генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения " )ще станат специфични съветници в Европейския център за политическа тактика (EPSC, вътрешният мозъчен концерн на Комисията) с цел да поучават непосредствено ръководителя и колежа на комисарите. Г-н Серво ще бъде старши консултант по въпросите на роботиката, изкуствения разсъдък и бъдещето на европейското трудово законодателство; господин Делбеке ще бъде старши консултант за връзки с Европейския академични институт във Флоренция и господин Смит ще бъде старши консултант по въпроси, които ще бъдат избрани по-късно.

С назначението на госпожа Параскеви Мишу като първата жена общоприет шеф за " Миграция и вътрешни работи " от 1 март и Жан-Ерик Паке като общоприет шеф на генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения " от 1 април, два от трите поста на заместник-генерални секретари се разгласяват през днешния ден, с цел да бъдат запълнени допустимо най-бързо и най-късно до април 2018.

2. Петима нови заместник-генерални шефове, четири от които са дами

Европейската комисия реши да назначи петима нови заместник-генерални шефове, четири от които са дами. Това значи четирикратно нарастване на броя на дамите заместник-генерални шефове в Европейската комисия, като с това се доближава задачата от 40% за тази служба, нарастване от единствено 8% при започване на мандата на Комисията под председателството на Юнкер.

- Вивиан Хофман от Люксембург ще бъде новият заместител общоприет шеф на генерална дирекция " Образование, юноша, спорт и просвета ": от октомври 2014 година тя е шеф в председателската работа генерална дирекция " Комуникации ". С 30-годишен опит в Европейската комисия, от които в три поредни мандата като заместник-началник на кабинета на някогашния заместник-председател и комисар Вивиан Рединг, която по време на първия си мандат отговаряше по въпросите на образованието и културата, госпожа Хофман носи доста политически и институционален опит за новата си позиция. С нейния неотдавнашен опит с гражданските разговори и с дебата за бъдещето на Европа, госпожа Хофман ще донесе доста свежи хрумвания за развиването на политиката на Комисията за младежта и образованието, която заема значимо място в Програмата на водачите.

- Андрияна Сукова от България ще бъде новият заместник-генерален шеф на генерална дирекция " Трудова претовареност, обществени въпроси и приобщаване ": от август 2010 година тя е шеф в генерална дирекция " Заетост ". Г-жа Сукова работи в генерална дирекция " Заетост " повече от седем години, по-специално в региона на мониторинга и осъществяването на стратегии в границите на Европейския обществен фонд - подготвеност, която ще бъде от решаващо значение за идните договаряния за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май. Като някогашен заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на някогашния комисар по отбрана на потребителите Меглена Кунева, госпожа Сукова може също да употребява политическия си опит за новата си позиция.

- Сигне Ратсо от Естония ще бъде новият заместник-генерален шеф на генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения ": от март 2011 година тя е шеф в генерална дирекция " Търговия ". С повсеместен 12-годишен опит в генерална дирекция " Търговия " на Европейската комисия госпожа Ратсо се е занимавала с въпроси, свързани с достъпа до пазара и промишлеността - две области, които са значими при образуването на политиката на Европейски Съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията. Като някогашен заместник-генерален секретар по европейската интеграция и интернационалното съдействие на Министерство на стопанската система и известията на Естония, госпожа Ратсо може също по този начин да употребява политическия си опит, обвързван с новата си позиция, и по-специално за идното предложение на Комисията на новата Рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения.

- Селин Гое от Франция ще бъде новият заместник-генерален шеф на генерална дирекция " Здравеопазване и сигурност на храните ": от юли 2014 година тя е шеф в генерална дирекция " Конкуренция ". С 24-годишен опит в Европейската комисия, госпожа Гое е работила по-специално по случаи, свързани с енергетиката и околната среда в отдела за конкуренция на Комисията; отговаряла е за основаването на мрежа от национални органи за защита на конкуренцията и също е работила в службата на Комисията за отбрана на потребителите. Този опит я прави подобаваща за новата й позиция.

- Кун Дунс от Белгия ще бъде новият заместител общоприет шеф на генерална дирекция " Международно съдействие и развиване ": от ноември 2014 година той е шеф в генерална дирекция " Развитие ". Г-н Дунс е с 14-годишен опит в Европейската комисия и повече от 10 години дипломатически опит в белгийското Министерство на външните работи, като е работил за трима белгийски министри, отговарящи за външните работи и търговията. Той също по този начин е оглавявал Службата на представителя на Комисията при някогашния ръководител Барозу и затова е добре осведомен с политическата връзка. Като част от най-скорошната си работа в генерална дирекция " Развитие ", господин Дунс е изиграл основна роля за основаването на Доверителния фонд за справяне с първопричините за противозаконната миграция в Африка.

След тези решения Европейската комисия разгласява пет поста за заместник-генерални шефове (два в генерална дирекция " Търговия " и по един в генерална дирекция " Действия по климата ", " Енергетика " и " Евростат " ) с цел да бъдат запълнени допустимо най-бързо и най-късно до април 2018.

3. Други решения

Европейската комисия взе под внимание днешното решение на ръководителя и на комисаря Йотингер да удължи актуалното предопределение на трима генерални шефове, които са достигнали пенсионна възраст:

- Жан-Люк Демарти от Франция като общоприет шеф на генерална дирекция " Търговия ". С 30-годишен опит в Европейската Комисията, в това число като шеф на кабинета на някогашния президент Жак Делор, господин Демарти през последните три години беше от решаващо значение за реализирането на обновената комерсиална стратегия в границите на Комисията под председателството на Юнкер. Това включва историческите търговски съглашения с Канада и Япония и с работата, която продължава по комерсиално съглашение с Меркосур и по мандатите за търговски договаряния със Сингапур, Нова Зеландия и Австралия.

- Доминик Ристори от Франция като общоприет шеф на генерална дирекция " Енергетика ". С 40-годишен опит в Европейската комисия, от които осем като общоприет шеф, ролята на господин Ристори беше от решаващо значение за предприемането на решителни стъпки за оформянето на Европейския енергиен съюз. Това включва най-новите оферти на Комисията за чиста подвижност и чиста сила за всички.

- Ирене Сука от Гърция като общоприет шеф на генерална дирекция " Човешки запаси и сигурност ". С 38-годишен опит в Европейската комисия, от които съвсем девет години като общоприет шеф за " Човешки запаси и сигурност ". Със своя опит и построеното доверие по въпросите на личния състав госпожа Сука е в най-хубава позиция да обезпечи последователност и непоклатимост в прехода към идната Европейска комисия в портфолио, което включва чувствителни въпроси свързани с кариерата и персоналното бъдеще на хората.

Европейската комисия също реши да назначи през днешния ден двама нови шефове в генерална дирекция " Международно съдействие и развиване " (генерална дирекция " Развитие " ): г- жа Хенриете Гайгер от Германия, която понастоящем е шеф на отдел в Групово дело " Развитие " и Феликс Фернандес-Шоу от Испания, който понастоящем е член на кабинета на висшия представител / заместник-председател на Комисията Могерини. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР