Днес Европейската комисия публикува най-актуалните доклади на Facebook, Google и

...
Днес Европейската комисия публикува най-актуалните доклади на Facebook, Google и
Коментари Харесай

ЕК публикува доклади на Facebook, Google и Twitter за напредъка в борбата с дезинформацията


Днес Европейската комисия разгласява най-актуалните отчети на Фейсбук, Гугъл и Twitter за напредъка, реализиран в битката с дезинформацията през март 2019 година Трите онлайн платформи, подписали Кодекса за държание по отношение на дезинформацията, поеха ангажимент да рапортуват ежемесечно за дейностите си преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година В взаимно изказване заместник-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия обединен пазар, комисарят по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова, комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг и комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел приветстваха постигнатия прогрес: „ Високо ценим напъните на Фейсбук, Гугъл и Twitter за повишение на прозрачността преди изборите за Европейски парламент. Приветстваме съответните дейности, които трите платформи започнаха в осъществяване на уговорките си по Кодекса. Всички те към този момент отбелязват рекламите с политическо наличие на своите платформи.

По-специално, Фейсбук и Twitter направиха публично налични библиотеките с политическа реклама, а библиотеката на Гугъл навлезе във фаза на изпитване. Това обезпечава на обществеността повече бистрота в региона на политическите реклами. Необходими са обаче още механически усъвършенствания, както и продан на методологии и набори от данни за подправените профили, които да разрешат самостоятелна оценка от външни специалисти, проверители на обстоятелства и откриватели.

Същевременно буди страдание фактът, че Гугъл и Twitter към момента не са докладвали спомагателен прогрес във връзка с прозрачността при тематично насочената реклама, т.е. рекламата по тематики, които са обект на горещи разисквания по време на избори.

Със удовлетворение установяваме, че с помощта на съдействието в границите на Кодекса за държание Фейсбук, Гугъл и Twitter подхващат спомагателни дейности за гарантиране на неприкосновеността на своите услуги и за битка против злонамерените ботове и подправените профили. По-специално, приветстваме засиленото съдействие сред Гугъл и организациите и мрежите за инспекция на обстоятелства. Освен това и трите платформи организираха начинания за поощряване на медийната просветеност и за образование на публицисти и на ангажирани с предизборната акция лица. Доброволните дейности, подхванати от платформите за гарантиране на транспарантен и приобщаващ избирателен развой и за възстановяване на отбраната на демократичните процеси от манипулиране, съставляват крачка в вярната посока, само че към момента следва доста работа. Очакваме, че в априлските отчети ще бъде регистриран спомагателен прогрес преди европейските избори. “

Основни резултати от отчетите:

Гугъл рапортува съответни дейности, подхванати за възстановяване на контрола над рекламното позициониране в Европейски Съюз, в това число разбивка по страни членки. Освен това Гугъл показа настояща информация за своята политика по отношение на изборната реклама, прилагана от 21 март 2019 година, и разгласи, че стартира правенето на отчета за прозрачността на рекламите с политическо наличие, свързани с изборите за Европейски парламент, и че библиотеката му с реклами, снабдена с опция за търсене, ще бъде разполагаем през април. Гугъл не е докладвал спомагателен прогрес във връзка с определението на тематично насочената реклама. Както и в предходния отчет, бяха предоставени световни данни за отстраняването на забележителен брой канали в YouTube заради нарушение на политиките по отношение на спама, заблуждаващите практики, измамите и подправената идентичност.

Фейсбук рапортува за подхванатите дейности против реклами, нарушили неговите политики в резултат на нискокачествено, заблуждаващо, подвеждащо или подправено наличие или заобикаляне на неговите системи. Платформата даде спомагателна информация за политиката си в региона на рекламите с политическо наличие, която ще се ползва и за Instagram. Дружеството означи стартиралото на 28 март 2019 година обществено налично световно приложение Ad Library, обхващащо Фейсбук и Instagram, като акцентира разширения достъп до неговия програмен интерфейс. Фейсбук заяви за редица подправени профили, отстранени на световно ниво през първото тримесечие на 2019 година, и за прекъсването на осем мрежи за координирано неавтентично държание, произхождащи от Северна Македония, Косово и Русия. В отчета не се показва дали тези мрежи са оказали въздействие и върху консуматори в Европейски Съюз.

Twitter рапортува за актуализация на политиката си по отношение на политическите акции и даде спомагателни детайлности по отношение на общественото обявяване на политическите реклами в своя център за бистрота на рекламите. Представени бяха данни за ограниченията против спама и подправените профили, само че липсваше по-конкретна информация за тях и за метода, по който те са свързани с дейности в Европейски Съюз. Twitter не рапортува никакви дейности за възстановяване на контрола над рекламното позициониране, нито даде индикатори за поети от него задължения в тази област.

В рамките на осъществяването на Кодекса за държание, на 16 април 2019 година бе извършена среща сред платформите и националните регулаторни органи, участващи в групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги, на която бе разисквана функционалността на библиотеките за политически реклами. Следващи стъпки Представените през днешния ден отчети обгръщат ограниченията на платформите през март 2019 година Те разрешават на Комисията да ревизира дали преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година са налице ефикасни политики, които да попречват опорочаването на изборния развой. До края на 2019 година Комисията ще извърши цялостна оценка на първите 12 месеца от действието на Кодекса. В случай че резултатите се окажат незадоволителни, Комисията може да предложи понататъшни дейности, в това число от регулаторен темперамент. Контекст Ежемесечното докладване е заложено в Кодекса за държание и е част от Плана за деяние против дезинформацията, който Европейският съюз одобри предишния декември за създаване на потенциал и подсилване на съдействието сред страните членки и институциите на Европейски Съюз при дейната битка с дезинформацията и произлизащите от нея закани. Докладващите страни подписаха непринудено Кодекса за държание по отношение на дезинформацията през октомври 2018 година

Кодексът има за задача постигането на задачите, изложени в показаното през април 2018 година известие на Комисията, и планува необятен набор от отговорности: спиране на приходите от реклама към профили и уеб страници, които манипулират обстоятелствата, и даване на рекламодателите на съответни средства за отбрана и сведения по отношение на уебсайтовете, разпространяващи дезинформация;

● обществено обявяване на рекламата с политическо наличие и полагане на старания за оповестението на тематично насочената реклама;

● ясна и налична за обществеността политика по отношение на идентичността и ботовете в интернет и ограничения за закриване на подправените профили;

● осведомление и даване на принадлежности в услуга на осведомения избор, както и улеснен достъп до разнообразни гледни точки по въпроси от публичен интерес, отдавайки преимущество на надеждните източници;

● обезпечаване на откривателите на съгласуван с неприкосновеността на персоналните данни достъп до информация, който да им разреши да наблюдават и схващат по-добре разпространяването на дезинформацията и следствията от нея.

● В навечерието на изборите за Европейски парламент през май 2019 година и преди началото на предизборната акция Комисията следи напредъка на платформите по поетите от тях най-важни и неотложни задължения: надзор над рекламното позициониране, политическа и тематично насочена реклама, и цялост на услугите. Кодексът за държание по отношение на дезинформацията е тясно обвързван с рекомендацията, включена в пакета от ограничения за изборите, който ръководителят Юнкер показа в речта си за положението на Съюза през 2018 година и който цели обезпечаването на свободни, почтени и сигурни избори за Европейски парламент.

Мерките включват повишение на прозрачността на рекламата с политическо наличие в интернет и опция за налагане на наказания за нелегално потребление на персонални данни за съзнателно да се повлияе върху резултатите от изборите за Европейски парламент. Освен това страните членки бяха посъветвани да основат национални мрежи за изборно съдействие, състоящи се от съответните национални органи (избирателни органи и органи в региона на киберсигурността, отбраната на данните и правоприлагането), и да дефинират звено за контакт, което да взе участие в мрежа за изборно съдействие на европейско ниво.

Първото съвещание на европейско ниво бе извършено на 21 януари, второто — на 27 февруари, а третото — на 4 април 2019 г
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР